BarnaSants consolida el seu model

En la seva 24a edició, el Projecte Cultural en Xarxa Barnasants ha programat més de 100 concerts, entre els quals una quarantena han estat presentacions de disc i sis espectacles especials.

El Projecte Cultural en Xarxa BarnaSants encara la recta final de la seva 24a edició i és en aquest últim tram que toca fer valoració del festival.

El Barnasants 2019 ha programant –des del 19 de gener– més de 100 concerts. Els últims seran aquest cap de setmana. Entre avui divendres 12 d’abril i diumenge 14 d’abril pujaran a diferents escenaris del festival Migue de la Rosa, Pau Riba, Eduard Iniesta, VerdCel, Joan Isaac amb Giorgio Conte (a Formentera) i el concert de cloenda, amb Judit Neddermann tancant gira a L’Auditori. No oblidem un concert extraordinari que rubrica aquest XXIV edició, amb l’actuació de Quico i Maria del Mar a la ciutat de l’Alguer el 25 d’Abril.

Després d’aquest centenar llarg de concerts, el BarnaSants ha viscut una edició de consolidació del seu format i de la seva vocació de pluralitat. El projecte haurà enfortit la posició que ocupa de referent internacional en el gènere de la cançó d’autor.

La programació exemplifica la lluita constant del projecte de cultura per visibilitzar veus actuals, propostes fetes a casa nostra i propostes que ens visiten. Mantenint la mirada posada a la tradició musical dels territoris de parla i cultura comuna, llatinoamericana i d’altres pobles de la península ibérica. El treball per la memòria i pels valors democràtics es sosté i resta inamovible.

En l’edició d’enguany, el BarnaSants ha comptat amb una treballada programació, que ha reunit un gruix representatiu de propostes de paraula musicada dels territoris de parla i cultura comuna. Amb una quarantena de presentacions de treballs. A més, ha continuat amb les fronteres obertes i ha rebut la visita de propostes de la península ibèrica. També s’ha pogut gaudir d’artistes procedents d’altres parts d’Europa, possibles gràcies a l’acord que el BarnaSants manté amb el Festival Tenco i el cicle de concerts Cose di Amilcare.

Enguany, el projecte cultural ha reforçat el seu desplegament territorial i ha trepitjat nous escenaris com l’Auditori Municipal de Vilafranca i el Teatre Felip Pedrell de Tortosa i la Casa Cantonera d’Algemesí, al País Valencià. De fet, 2019 ha estat l’any de retorn del Barnasants a la ciutat de València, on feia anys que no s’hi programava cap concert. Va ser Quico Pi de la Serra qui –el 21 de març– va pujar a l’escenari del Teatre Micalet per presentar-hi el seu últim disc. En aquest sentit, l’edició d’enguany ha suposat un pas ferm en l’arrelament del festival per tot el territori de parla comuna.

En aquesta mateixa línia estratègica, el BarnaSants ha teixit aliances amb les administracions de Formentera i Tortosa. Pel que fa a L’Alguer –escenari habitual–, el festival ha formalitzat l’acord que es manté entre BarnaSants, Plataforma per la Llengua i Municipi de l’Alguer. Així, s’ha consolidat el projecte #BarnasantsPerLaLlengua que porta els artistes fins a la ciutat de l’illa de Sardenya per actuar i reunir-se –en tallers– amb alumnes de diferents escoles de la ciutat.

I com també és habitual, el BarnaSants ha incrementat la presència d’artistes procedents de l’Amèrica Llatina, un punt clau de la seva programació. En aquesta 24a edició, hem trobat noms tan representatius com el mexicà El Mastuerzo, el brasiler Leandro Maia, l’argentina Georgina Hassan, el cantautor xilè Joaquin Figueroa o el cubà Migue de la Rosa. El país convidat en aquesta edició ha estat l’Uruguai, que ha tingut una nombrosa representació: Christian Cary, Diego Kuropatwa, Giselle Graside, Pablo Routin, Daniel Drexler, Samantha Navarro i Fernando Cabrera.

Pel que fa a concerts especials –alguns produïts pel mateix festival–, cal destacar els espectacles Ànims Animal! (un homenatge a Luis Eduardo Aute), el concert conjunt de Maria del Mar Bonet i el pianista cubà José María Vitier, el concert de celebració del centenari de Pete Seeger, el concert col·lectiu per la revolució Cuba va! i la puntada final en forma de concert extraordinari que Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra oferiran el 25 d’abril a L’Alguer (coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del feixisme a Itàlia) i reprenent el seu disc de l’any 79.

Finalment, destacar els Premis BarnaSants, que enguany han reconegut Guillermina Motta per la seva trajectòria artística, i Lluís Marrasé per la seva incansable tasca com a activista cultural.
Comments are closed.

Back to Top ↑