La indústria musical catalana ha sortit de la crisi de manera definitiva

Publicació de l’Anuari Musical 2018 amb els indicadors anuals de la indústria musical catalana.

La indústria musical catalana ha sortit de la crisi de manera definitiva després dels bons resultats dels dos darrers exercicis amb una xifra rècord de facturació, que s’equipara a fa 15 anys.

La indústria de la música catalana s’ha recuperat de la crisi gràcies a una reconversió profunda del sector que ha comportat un gran esforç de l’empresa privada.

Nou creixement moderat cap a l’estabilitat del sector: per primer cop en el darrer quinquenni tant la indústria de la música en directe com la facturació discogràfica presenten números positius.

Després de la davallada del sector fonogràfic de fa 10 anys, el sector s’ha mantingut gràcies a la reconversió dels segells, l’auge dels festivals i l’actualització de les sales.

Les dades de la facturació del 2017 del sector: un augment del 7% en la música en viu, que es tradueix en 20.000 concerts (+32%) i més de 13 milions d’espectadors (+6%).

Rècord d’assistència als principals festivals que ja supera els 3 milions d’espectadors,  amb un creixement del 14% a Catalunya i un 9% en el global de Països Catalans.

El consum de festivals no deixa de guanyar adeptes i passa del 30% al 40% dels catalans, que opten cada cop més pels grans certàmens.

El preu de l’entrada és el motiu perquè un públic majoritàriament jove opti per l’oferta més rentable i àmplia de música en directe. La gent ha perdut la por de gastar en allò que li agrada.

Els resultats del sector de la música en directe apunten un notable augment de l’oferta de concerts per damunt del creixement de públic, com a conseqüència de la desacceleració
de l’impactant ascens que s’havia registrat el darrer any.

La situació actual és comparable a la cojuntura molts semblant que es va donar l’any 2008-09 just abans de la crisi que va encadenar una dècada d’indicadors a la baixa.

Alguns agents sectorials ja adverteixen del perill d’una nova bombolla per un creixement sobtat. Malgrat la baixada de l’IVA, els petits i mitjans empresaris matisen el seu entusiasme.

Una de les dades negatives en aquest marc d’eufòria és sobretot la notable reducció d’un 14% en la producció de discos en català, que per primer cop en aquest segle trenca una evolució ascendent.

La presència de música en català als principals festivals també s’ha rebaixat del 25% al 23% i en la programació general de concerts ha disminuït un 9%.

La música en directe ha incrementat la facturació de 100 a 167 milions d’euros, mentre que el sector discogràfic s’ha reconvertit i ha aconseguit frenar la crisi amb un creixement del 3,7%.

La presència de grups emergents i amb veus femenines ha crescut fins a representar ja una tercera part, mentre que la música en català ha caigut per sota del 25%.
Comments are closed.

Back to Top ↑