Maria del Mar Bonet, Premi Nacional de Cultura

6 octubre, 2020

El premi ha estat pel seu conjunt de la seva obra artística, amb més de 50 anys d’escenaris.

El CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i les Arts) reconeix enguany amb el Premi Nacional de Cultura la cantant Maria del Mar Bonet, la residència de treball per a artistes i investigadors, Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), la directora i guionista de cinema, Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte musical Xamfrà. Els cinc guardonats són per al Plenari del CoNCA, jurat dels Premis, “una expressió magnífica de qualitat, prestigi, passió i professionalitat”.

El premi a la Maria del Mar Bonet ha estat pel conjunt de la seva obra artística, amb més de cinquanta anys de trajectòria, en què ha excel·lit com a cantant i ha exercit com a ambaixadora de la música popular mediterrània en tota la seva diversitat. Com a compositora, ha contribuït a divulgar l’obra de grans poetes mallorquins i universals i ha establert col·laboracions fructíferes amb músics d’arreu del món, combinant sons i ritmes i promovent els valors de l’intercanvi i el diàleg. La seva obra abraça també l’escriptura i la pintura. Va formar part del col·lectiu Els Setge Jutges i la seva presència en els principals escenaris del país és constant. Té més de quaranta discos publicats i compta amb els principals reconeixements de les institucions de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.

Maria del Mar Bonet fa més de cinquanta anys que és als escenaris, amb el privilegi que nomès tenen alguns de saltar de dècada en dècada sentint-se igual d’estimada i respectada.

Va celebrar els seus “50 anys d’escenaris”  des del desembre del 2016 i fins a les acaballes de l’any passat arreu dels Països Catalans. A les Illes i a pobles i ciutats del País Valencià i Catalunya; a capitals de l’Estat Espanyol,  però també a l’Òpera del Caire a Egipte, a Torí i a Roma, a Tunis , i al Coliseu Herodes Atticus del Partenó – a l’Acròpòlis d’Atenes – en un gran concert retransmès per la Televisió Nacional de Grècia el juliol de 2017.

És una de les grans veus de  referència de la cançó al món. La Mediterràna ha estat sempre el punt de referència a la seva vida artística i personal, considerant-la la seva font de inspiració.

Des de la seva inmensa nau balear ha passejat pel món sencer la seva música en la seva llèngua, col.laborant amb desenes d’artistes d’arreu i publicant gairebé una cuarentena de discs que formen un trajectòria sòlida i coherent, basada en la seva relació amb el públic i des dels escenaris dels seus centenars i centenars de concerts.

font: www.conca.gencat.cat
Comments are closed.

Back to Top ↑