Maria del Mar Bonet rebrà el Premi Especial del Jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig

El jurat, que ho ha acordat per unanimitat, se suma així als reconeixements pels més de 50 anys dalt dels escenaris que ha rebut l’artista mallorquina.

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar el Premi Especial a la cantautora i compositora Maria del Mar Bonet. El jurat, per unanimitat, ha valorat com a mèrits per a donar-li aquest guardó la seva llarga trajectòria com a cantant en llengua catalana i la seva extensa discografia en la nostra llengua. Així, el jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig se suma als reconeixements pels més de 50 anys dalt dels escenaris que ha rebut la cantant mallorquina. El jurat ha volgut destacar també la importància de l’obra de Maria del Mar Bonet, ideada des de Palma i les Illes Balears per al conjunt del domini lingüístic, actuant com a pont cultural entre tots els territoris de parla catalana. El jurat, a més, busca així reconèixer i visibilitzar la feina de les dones amb projecció cultural.

Maria del Mar Bonet i Verdaguer (Palma, 1947) s’introdueix des de molt jove al món de la cançó tradicional. Entre els 11 i els 13 anys va formar part de la coral Stella Maris, fundada i dirigida pel mestre Llorenç Galmés, músic menorquí i investigador del folklore musical de Menorca, que deixa una gran empremta en ella en aquests primers anys de formació musical. Ja al 1965 va participar al I Festival de la Nova Cançó, convidada per Els Setze Jutges, moviment del qual el seu germà Joan Ramon formava part. El règim franquista va prohibir-li cantar el 1968 una de les seves cançons més conegudes, Què volen aquesta gent?. Uns anys més tard, el 1971, el seu disc «Maria del Mar Bonet», que inclou la cançó L’Àguila Negra, seria disc d’or arreu de l’Estat espanyol.

A banda del Premi Especial del Jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig, que recollirà el 4 de febrer, Maria del Mar Bonet ha rebut la Creu de Sant Jordi el 1984, el Premi Nacional de la Música el 1992 i la Medalla d’Or de les Illes Balears el 2017, entre moltes altres distincions.

Font: Plataforma per la Llengua
Comments are closed.

Back to Top ↑