Mor el compositor, Joan Guinjoan

El compositor de Riudoms ens va deixar ahir, a l’edat de 87 anys.

Va néixer el 28 de novembre de 1931 a la població de Riudoms, situada a la comarca del Baix Camp. Va estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i, posteriorment, a l’École Normale de Musique de París. També estudià composició, orquestració i electroacústica.

Va ampliar els seus estudis de composició i fuga amb el mestre Cristòfor TaltabullC.

Va ser, des del 1991, membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles arts de Sant Jordi.

Així mateix fou nomenat Chevalier des Arts et Lettres i Officier des Arts et Lettres de França, i el 1999 li fou concedida la Creu Sant Jordi. El 29 d’octubre d’aquell mateix any va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili.

Al seu poble natal, Riudoms, l’institut d’educació secundària porta el seu nom.

Fins als anys seixanta actuà com a concertista de piano, i a partir d’aquell moment es dedicà a la composició, sobretot després de prendre contacte amb l’avantguarda musical francesa el 1964.

Ha dirigit prestigioses orquestres a Europa i Amèrica i ha rebut diversos premis, com el Premi Nacional de Música concedit pel Ministeri de Cultura l’any 1990 o el Premi Nacional de Música concedit per la Generalitat de Catalunya el 1995, així mateix fou finalista al Premi Mundial del Disc IRCA (Nova York).

El 3 de novembre de 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’òpera Gaudí, amb llibret de Josep Maria Carandell.

El 3 de novembre de 2011 l’Auditori Nacional de Madrid va acollir un concert d’homenatge a la seva figura, amb motiu del seu 80è aniversari.4
Comments are closed.

Back to Top ↑