L’Editorial d’OnaCat.Ràdio (octubre, 2023)

Els Gossos és una banda de rock catalana que ha deixat una empremta profunda en la música i la cultura catalanes. Fundada a Manresa l’any 1993, aquest grup ha estat un referent en la música en català i ha utilitzat la seva música com a mitjà per expressar les seves opinions polítiques i promoure la identitat catalana. En aquest article, explorarem la història dels Gossos i el seu paper en la cultura catalana.

Els Gossos van ser fundats per Oriol Farré (veu i guitarra) i Roger Farré (bateria), dos germans que van començar a tocar junts a Manresa. Aviat es van unir a ells Santi Serratosa (baix) i Alex Serrano (guitarra), i la banda va començar a actuar en petits locals i a guanyar seguidors a la comarca del Bages. El seu primer disc, titulat “Gossos” i publicat l’any 1995, va ser un èxit modest, però va posar les bases per a una carrera musical prometedora.

Foto: Música Global

Els Gossos van aconseguir la seva primera gran projecció a Catalunya amb la cançó “Corren”, inclosa en el seu segon àlbum, “En privat” (1998). Aquesta cançó va connectar amb molta gent i va convertir-se en un himne per a molts catalans que es sentien preocupats pel futur de la seva terra i la seva identitat. La lletra de “Corren” abordava temes com la immigració, el canvi social i l’amor a Catalunya.

Els Gossos no només han estat coneguts per la seva música, sinó també pel seu activisme polític. Han estat una veu crítica en moltes qüestions relacionades amb la política catalana i han expressat el seu suport a la independència de Catalunya. Això es va reflectir en cançons com “L’illa” i “Prenent la paraula”, que van tractar la qüestió de la identitat i la sobirania catalana.

Després de l’èxit de “Corren”, els Gossos van continuar publicant àlbums d’èxit, com “Directament als nervis” (2003), “Dormint amb l’enyor” (2008) i “Batecs” (2014). La seva música ha estat caracteritzada per la fusió de rock, pop i altres estils musicals, i les seves lletres han seguit abordant temes importants per a la societat catalana.

El grup Gossos ha estat un dels noms més importants de la música catalana contemporània. La seva combinació de talent musical i activisme polític els ha atorgat un lloc especial en la cultura catalana.

En resum, els Gossos han estat més que una banda de música; han estat una veu per la identitat i la consciència política de Catalunya. Amb la seva música i les seves lletres, han creat un llegat que continuarà sent rellevant per a les generacions futures de catalans.

Gossos tornen en l’any 2024, amb una gira de només 10 concerts, anomenada “A reviure”, després de 5 anys de silenci.
Comments are closed.

Back to Top ↑