Notícies Foto: Halley RecordsFoto: Halley Records

Àrtur Martínez: “El nou disc de La Fúmiga està preparat per convertir-se en una absoluta festa”

25 febrer, 2024

Els valencians publiquen ‘Tot està per fer’, amb les col·laboracions de The Tyets, Ginestà i Figa Flawas.

Els valencians La Fúmiga han publicat el seu tercer disc ‘Tot està per fer’ (Halley Records) amb una presència més alta dels sons i ritmes electrònics. Un àlbum que, com assenyala el seu cantant Àrtur Martínez, “convida a ballar-lo i gaudir-lo en col·lectivitat i amb la teva gent”. En una entrevista amb l’ACN, assegura que el disc “està preparat per convertir-se en una absoluta festa”. Acompanyen al grup en aquest viatge The Tyets, Ginestà i Figa Flawas amb les seves col·laboracions a ‘Tot està per fer’. Com en els seus altres treballs, l’amor és la idea general que recorre el disc.

Martínez afirma que ‘Tot està per fer’ és un disc que “convida a ballar-lo i gaudir-lo en col·lectivitat i amb la teva gent”. Explica que l’àlbum és un reflex de com viuen la vida i la música i, pel que fa la sonoritat, inclou ‘beats’ amb tempos alts i està preparat per convertir-se en “una absoluta festa”.

El cantant assegura que per a ells el tercer disc era un repte que han entomat amb tota la il·lusió i sense tenir més pressió de la necessària. “Sempre es diu que el tercer disc és el que consolida un grup, però per a nosaltres ha sigut el que ha sorgit de manera més natural”, explica.

Martínez declara que la composició del disc s’ha vist influïda pels canvis que estan fent als directes amb la integració de l’electrònica i on la secció de vents, que “és marca de la casa, queda integrada i amb una importància vital”. En qualsevol cas, indica que sobretot volen donar importància a les lletres, a les melodies i les tornades.

Com en els seus altres treballs, l’amor és la idea general que recorre el disc, deixant clar que no l’entenen únicament com l’amor romàntic cap a una parella, sinó també l’amor a un amic o una amiga o a la teva gent que “t’ajuda sempre a sortir dels mals moments”.

El disc inclou les col·laboracions de The Tyets a la cançó ‘Covards’; Ginestà, a ‘Tot està per fer’; Figa Flawas, a ‘Ja dormiré’, i Algemesí Naina, a ‘Que tia!’. Martínez assenyala que les col·laboracions han tingut una importància vital perquè les veuen com un aprenentatge de companys i artistes que els han acompanyat durant aquest temps.

En aquest àlbum, apunta, les col·laboracions són “molt naturals amb gent que comparteixen el viatge com The Tyets, Ginestà i Figa Flawas”. A cadascú, narra, li han donat la cançó que més els representa al disc. En el cas d’Algemesí Naina han col·laborat amb una persona que admiren en l’inici de la seva carrera musical per “donar-li un cop de mà a un projecte que neix al País Valencià”.

La producció de ‘Tot està per fer’ ha estat obra de Mark Dasousa, productor habitual de la banda i actualment conegut com a part del duet Nebulossa.

El cantant assegura que mai s’han plantejat cantar en un idioma diferent que no sigui el valencià. “Vist des d’una perspectiva externa es podria entendre que cantar en valencià és un acte polític o revolucionari, però des de la perspectiva interna de La Fúmiga per nosaltres és l’acte de més naturalitat possible. Vivim la nostra vida en valencià i la nostra música és, va ser i serà en valencià, que és la nostra llengua”.

Text: Pere Francesch/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑