Barcelona acollirà les primeres jornades sobre música i intel·ligència artificial de l’Estat
Les jornades, amb les que col·labora el Festival Cruïlla, tindran lloc el 27 i 28 de novembre al teatre El Molino de Barcelona.
Els propers 27 i 28 de novembre de 2024, Barcelona acollirà les primeres Jornades sobre Música i Intel·ligència Artificial (IA) de l’Estat, organitzades per la Barcelona Music Lab amb la col·laboració entre altres del Festival Cruïlla. Aquest esdeveniment pioner tindrà lloc a El Molino, un dels espais més icònics de la ciutat, i reunirà professionals dels àmbits de la música, la tecnologia, la política i el dret per explorar com la IA està transformant la creació artística i la indústria musical.
Amb l’assistència d’experts internacionals, nacionals i destacades personalitats polítiques, aquestes jornades es proposen com el punt de trobada imprescindible per reflexionar sobre els desafiaments i oportunitats que la IA presenta per a la cultura i les indústries creatives.
Les jornades oferiran un programa variat que combina conferències, taules rodones i demostracions en viu, tractant temes tan diversos com la regulació, la tecnologia i les noves formes de creació musical. Alguns dels moments més destacats inclouen:
- El marc regulador de la IA en el sector cultural: Aquesta taula rodona comptarà amb Teresa Rodríguez de las Heras, membre del grup d’experts en intel·ligència artificial de la Comissió Europea, i Patricia Gabeiras Vázquez, advocada experta en drets d’autor i propietat intel·lectual. El debat estarà moderat per Abel Martín Villarejo, director de l’Artistas Intérpretes o Ejecutantes (AIE).
- La IA en la indústria musical: Amb la participació de Mathias Birkel, senior manager de Goldmedia, Amaia Ramón Gómez, Senior Manager, Legal & Business Affairs a Sony Music Publishing i Xavier Serra, Director del Music Technology Group de la UPF, parlaran sobre com la IA està revolucionant el màrqueting, l’anàlisi de dades musicals i els nous models de negoci. Aquest bloc estarà moderat per Jordi Herreruela, President de la Fundació Barcelona Music Lab i Director del Festival Cruïlla.
- L’ús de la IA en la creació musical: Artistes com Marco Mezquida, reconegut pianista i compositor, el flautista i compositor anglès Finn Peters i Yvan Boudillet, cofundador de Music Tech Europe, debatran sobre com la IA està canviant la forma en què es compon i es produeix música, en una sessió moderada per Bruno Sokolowicz, locutor de LOS40 Classic i creador de ScannerFM.
Les jornades també inclouran intervencions artístiques que il·lustraran la fusió entre la creativitat musical i la tecnologia IA. El pianista Carles Marigó, la percussionista Nuria Andorrà i el flautista i saxofonista Finn Peters protagonitzaran una innovadora jam session amb suport d’intel·ligència artificial. El primer dia, el productor i artista digital Rob Clouth oferirà una actuació audiovisual que combinarà música electrònica generada amb IA i visuals.
A més, el públic assistent també podrà comprovar de primera mà les possibilitats que ofereix la IA en la creació musical participant en el workshop Harmonies del futur, dirigit pels britànics Mark d’Inverno i Matthew Yee-King, professors de computació a Goldsmiths i músics de jazz.
“És essencial que tant els creadors com els reguladors i empresaris treballin junts per garantir que la tecnologia IA es desenvolupi de manera justa, ètica i sostenible. Volem que aquestes jornades siguin un punt de partida.”, comenta responsable de la Barcelona Music Lab.