Barcelona destinarà 15 MEU a la cultura el 2025 en forma de subvencions, beques i ajuts canalitzats per l’ICUB
La inversió en subvencions suma gairebé 5,8 milions d’euros i es destinaran 8 milions a línies d’inversió i convenis.
L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) destinarà el 2025 gairebé 15 milions d’euros (14.835.635 euros) al sector cultural de la ciutat en forma de subvencions, beques i inversions adreçades a enfortir el sistema cultural bar-celoní. Aquesta partida manté l’increment de 500.000 euros aplicat el 2024 a les subvencions i es dona suport a projectes consolidats i noves iniciatives. D’aquests 15 milions, gairebé 5,8 milions es destinaran a subvencions de suport a l’activitat cultural, gairebé un milió incentivarà la creació artística a través de beques i programes d’acompanyament, i 8 milions impulsaran altres línies d’inversió i convenis. Aquestes inversions van a banda dels diners destinats a equipaments públics o activitats organitzades des de l’ICUB.
L’Institut de Cultura de Barcelona convoca diverses línies de subvencions destinades a projectes i activitats culturals. En aquesta convocatòria es distribuiran gairebé 5,8 milions d’euros, mantenint l’increment de 500.000 euros respecte a 2023, que ja es va aplicar el 2024. D’aquest total, 4 milions d’euros es destinen a la convocatòria ordinària, mentre que, per primera vegada, 1 milió s’assignarà mitjançant una convocatòria específica per a la programació estable d’arts escèniques a les sales de teatre, amb uns terminis i circuits propis perquè la gestió sigui més eficient. També es destinaran 165.000 euros a subvencions puntuals i 620.000 a la nova convocatòria ‘Barcelona 10×10’.
La convocatòria ordinària de 2025, que es va tancar el passat 29 de gener, ha rebut 948 sol·licituds per a la concessió de subvencions a projectes, activitats i serveis tant de districte com de ciutat, un 17% més que l’any anterior. Les disciplines amb un major nombre de projectes rebuts són música, arts visuals, arts escèniques i projectes transdisciplinaris de debat cultural i pensament, seguides de lletres, llibreries i promoció de la lectura i cultura popular.
Com a novetat, la línia d’ajuts per a la programació estable d’arts escèniques a les sales de teatre de Barcelona, que estava integrada a la convocatòria general, tindrà a partir d’ara un calendari i una gestió diferenciats de la convocatòria general. L’ICUB ha explicat que això “permetrà agilitzar-ne el procés i adaptar-lo millor a les necessitats del sector. Aquest canvi facilitarà una administració més eficient i un millor control sobre els terminis de resolució i publicació”, ha afegit. La convocatòria es va obrir el 31 de gener, i el període de presentació de sol·licituds estarà actiu del 3 al 21 de febrer.
Una altra línia de suport són les subvencions puntuals que donen suport a projectes culturals extraordinaris amb una dotació de 165.000 euros. Són dirigides a iniciatives excepcionals, no periòdiques i de gran impacte, així com a projectes que s’impulsen per primer cop amb voluntat de continuïtat. L’objectiu és facilitar la viabilitat de propostes que requereixen un esforç addicional per part de les entitats organitzadores, ampliant i enriquint l’oferta cultural de la ciutat.
En matèria de subvencions, per primer cop aquest any es durà a terme la convocatòria ‘Barcelona 10×10’, amb una dotació de 620.000 euros, que donarà suport a projectes culturals d’interès per a la ciutat vinculats als districtes, promovent iniciatives arrelades al territori que transcendeixin l’àmbit local.
L’ICUB ha destacat que manté el seu compromís amb el suport a la creació artística a través de les Beques Barcelona Crea, destinades a impulsar els processos previs a la producció, com ara la conceptualització, investigació, experimentació, documentació, escriptura i assaig. Aquest programa disposarà de gairebé un milió d’euros (984.000 euros), amb beques de 6.000 euros cadascuna. La convocatòria de 2025, que es preveu obrir a finals de febrer, finançarà inicialment més d’un centenar de projectes de diverses disciplines.
La resta de beques es convoquen al llarg de l’any, amb una modalitat diferenciada de Beques Barcelona Crea, que són gestionades per les fàbriques de creació i altres equipaments i entitats culturals. Aquestes beques, que també compten amb una dotació de 6.000 euros cadascuna, ofereixen un acompanyament específic als creadors, adaptant-se als calendaris i dinàmiques pròpies de cada entitat o equipament. D’aquesta manera, la distribució de les beques es diversifica per garantir un suport més ajustat al territori i a les diferents necessitats dels artistes i creadors.
L’ICUB també manté obertes diverses línies d’inversió que s’aniran convocant al llarg de l’any, així com convenis específics amb altres entitats ampliant el suport al sector cultural. Aquests ajuts permeten impulsar projectes d’especial rellevància per a la ciutat, modernitzar infraestructures culturals i reforçar el vincle entre la cultura i el territori, amb una dotació total de més de 8 milions d’euros.
Així mateix, es preveuen convocatòries centrades en la inversió, com la línia enfocada a la millora d’espais privats de creació, llibreries i sales de cinema, destinades a la rehabilitació i modernització d’aquests equipaments. També es mantenen les subvencions per a establiments de música en viu, centrades en aspectes com els estudis d’impacte acústic o la instal·lació de limitadors sonors, així com les ajudes per a projectes d’experimentació i innovació digital, en àmbits com la realitat virtual i les tecnologies per a l’aprenentatge.
Per altra banda, l’ICUB també gestiona altres convenis, destinats a projectes específics que, per la seva naturalesa o trajectòria, queden fora del sistema de concurrència competitiva, valorats amb gairebé 7,5 milions d’euros.
Text: Redacció/ACN