Carola Ortiz presenta “La rosa als llavis” de Salvat-Papasseit

4 març, 2021

És un avançament del seu tercer disc ”Pecata beata” que es publicarà el pròxim 8 d’abril.

Aquesta és l’única cançó del disc amb un poema original de Salvat-Papasseit (la resta de poemes són d’escriptores catalanes). “Perquè has vingut”, el nom original del poema, descriu un diàleg entre les roses i els lilàs, i la seva gelosia al veure passar una noia molt jove, d’una bellesa pura i desbordant que fa reviure al narrador. El poema s’inclou dins del llibre anomenat “La rosa als llavis”, que l’autor va escriure als 29 anys quan es va enamorar d’una infermera que el cuidava de la tuberculosis, malaltia que el va fer sortir de Barcelona, retirar-se a la naturalesa, i finalment li va treure la vida. El poemari té moltes influències de tradició popular i cortesia provençal, i alguns d’ells prenen la forma lírica propera a la cançó i té un contigut eròtic transgressor a l’època. 

La inspiració musical li va venir d’un vol a Carola Ortiz, amb una melodia que podria recordar a la música catalana tradicional, a Frederic Mompou i Eduard Toldrà (qui va musicar el poemari), o també inclús a una melodía d’origen sefardí o grec. L’adaptació a cordes l’ha fet el veterà nord-americà John King, qui va composar per la companyia de Merce Cunningham durant deu anys, amic que la Carola va fer durant la seva estada a Nova York el 2013. La sensualitat de la cançó vé accentuada per la presència d’una improvisació al clarinet baix.

“Pecata beata” és el tercer àlbum com a compositora [i productora] de la cantant i clarinetista Carola Ortiz. En aquest nou treball, l’artista egarenca, ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seva terra. 
Comments are closed.

Back to Top ↑