Notícies Foto: OnaCat.RàdioFoto: OnaCat.Ràdio

El foment del català en l’audiovisual, el Catalunya Media City i la Foneria, partides culturals dels pressupostos

28 febrer, 2024

L’aportació al Departament de Cultura preveu passar dels 474 als 566 milions i assolir l’1,7% del total.

El foment de la llengua catalana (111 milions d’euros), la inversió en l’audiovisual (104 milions) i els drets culturals (31 milions) són les principals partides en cultura que contempla el projecte de pressupostos 2024. Els comptes del Departament estimen passar dels 474 milions del 2023 als 566 milions aquest any -92 milions més-, un creixement d’un 19,5%. Destaquen l’aportació de 55 milions d’euros a la plataforma 3Cat i SX3; els 10 milions per al projecte del futur hub digital Catalunya Media City; els 3 milions per al nou centre de cultura digital La Foneria; els 36 milions per al foment del català a cinemes, plataformes i televisió; o els 8 milions per als plans d’impuls del teatre, la dansa, el circ, la música i les arts visuals.

Com ja va avançar l’ACN, el pressupost de la conselleria assoliria amb aquests comptes l’1,7% del total i s’encaminaria cap al 2% per al final de la legislatura promès per la consellera Natàlia Garriga quan va prendre possessió del càrrec. El pressupost de Cultura per a l’any passat era de 474 MEUR, uns 100 MEUR més que els comptes del 2022, que suposaven 1,3% del total. El 2021 la partida invertida en cultura era de l’1,1%.

Entre d’altres aportacions, l’ICEC rebria 112 milions d’euros i l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural 117 milions. Al Consorci per a la Normalització Lingüística se li aportarien amb aquests números un total de 38 milions destinats a incrementar l’oferta de cursos i el foment del català, mentre que el conjunt de polítiques per a promocionar la llengua contemplen una inversió total de 63 milions d’euros.

Quant als drets culturals, el Departament preveu 17,5 milions per a Cultura Jove, l’aposta per la cultura comunitària i l’accessibilitat; 8 milions per a plans d’impuls del teatre, la dansa, el circ, la música i les arts visuals i per desplegar el Pla nacional del llibre i la lectura; i 5 milions més per a projectes de digitalització del patrimoni.
Comments are closed.

Back to Top ↑