El Museu de la Música col·labora amb la Fundació Joan Brossa per homenatjar Carles Santos
La primera proposta és ‘La festa del llagostí’ de Neus Masdeu, una peça itinerant que recorrerà els carrers de Ciutat Vella de Barcelona.
El Museu de la Música de Barcelona col·labora amb el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa per celebrar l’obra polièdrica del músic i artista multidisciplinar Carles Santos a través de la iniciativa Primavera Santos. Ho fa amb dues cites: ‘La Festa del Llagostí’, el proper 29 de juny, i la inauguració, el 4 de juliol, de l’exposició ‘Ja saps tocar el piano. Rastres de Carles Santos’. Aquest projecte permet conèixer, recordar i aprofundir en la figura de l’artista, resseguir les etapes fonamentals de les seves produccions, i també posar a la llum materials inèdits d’aquest autor inclassificable i imprescindible.
‘La Festa del Llagostí és una proposta del Museu de la Música en coproducció del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, que consistirà en una peça itinerant creada per l’artista Neus Masdeu per homenatjar el músic Carles Santos. La proposta, que forma part del programa Creació i Museus impulsat per l’ICUB en el marc del Festival Grec 2024, és el resultat d’una investigació al voltant del llegat del músic i, més específicament, de la seva relació amb el menjar, el món mariner i la cultura popular. La Festa del Llagostí constarà d’un passacarrer amb música, capgrossos i elements festius i estarà inclòs dins del programa d’activitats de la Festa Major del barri de La Ribera, Sant Pere i Santa Caterina. La peça recorrerà els carrers del Born fins a arribar a la Fundació Brossa, on acabarà amb un àpat col·lectiu.’
És en aquest mateix context que cal situar l’exposició ‘Ja saps tocar el piano. Rastres de Carles Santos’, comissariada per Ona Balló i Elena Lasala, i que es podrà visitar al Museu de la Música a partir del 4 de juliol. L’exposició mostra i recopila testimonis, traces i accions que doten d’un nou sentit l’empremta de l’artista a través de treballs de nova creació de la mà de diferents autors contemporanis com Marta Pazos, Jordi Oriol, Carles Pedragosa, Neus Masdeu, Núria Roura i Goliarda Parda que, en clau generativa, alineen aquests rastres més enllà de Carles Santos. S’hi podrà veure també el llegat que el músic va deixar en altres obres existents, dedicades o fetes en col·laboració amb Santos, i que avui ens permeten redescobrir la seva obra: des del Santos intèrpret dels anys seixanta fins al compositor de les grans celebracions dels anys noranta, passant per la tasca del Grup Instrumental Català. La mostra vehicula present i passat amb una selecció d’enregistraments visuals i sonors i, al mateix temps, es pregunta fins a quin punt el llenguatge audiovisual és també un gran aliat per conceptualitzar i perpetuar idees musicals.
L’acte inaugural d’accés lliure tindrà lloc el 4 de juliol i comptarà amb la presència de les dues comissàries i amb la realització de l’acció Escabetxina escabetxada de Jordi Oriol i Carles Pedragosa.