El Palau de la Música reivindica les possibilitats sonores i artístiques de l’orgue amb un nou espectacle
‘Tocats X l’Orgue’ es podrà veure per primera vegada aquest diumenge 23 de febrer en dues sessions.
El Palau de la Música Catalana estrenarà el pròxim diumenge 23 de febrer ‘Tocats X l’Orgue’, una nova producció del Servei Educatiu de l’equipament, i concebuda aquesta temporada per a escoles i famílies. Es tracta d’un espectacle que forma part del cicle Concerts Familiars al Palau i està recomanat per a tots els públics a partir de vuit anys. La proposta vol reivindicar l’orgue de tubs com a instrument colossal, ple de possibilitats sonores i artístiques, més enllà de l’ús tradicional en contextos litúrgics. L’experiència musical que s’ha creat compta amb la participació de l’organista Joan Seguí i la soprano Anaïs Oliveras.
L’espectacle incorpora projeccions de vídeo mapatge, amb arranjaments i dramatúrgia de Marc Timón i direcció escènica i coreogràfica d’Anna Romaní. Tal com explica Gemma Canadell, directora del Servei Educatiu, a l’ACN, la proposta permet descobrir la pluralitat de sons i registres de l’orgue Walcker, que presideix l’escenari modernista. “És un instrument amb un so colossal, que pot anar d’un volum més suau a un de més intens”, recorda, “volem que el públic el conegui perquè mecànicament és impressionant”. De fet, Canadell insisteix que durant molt de temps va ser un aparell de “màxima tecnologia”, sobretot fins al segle XVIII, moment en el qual no es comptava amb poques maquinàries tan complexes com aquesta.
La música en directe és el fil conductor d’una sessió que convida a descobrir la riquesa tímbrica i potència sonora de l’orgue. Ho fa a través d’un repertori divers del segle XVII al XXI, amb obres de compositors clàssics, com Bach i Fauré i d’altres més contemporanis, com Hans Zimmer i Lloyd Webber (compositor d”El fantasma de l’òpera’). Aquesta, s’alterna amb el diàleg entre un organista singular i una bombolla d’aire intrèpida que s’ha escapat d’un dels tubs de l’orgue.
Els acompanyen les projeccions de videomapping, que transporten el públic a diferents escenaris visuals: des de l’interior d’un orgue, fins a catedrals, paisatges festius o l’espai, entre d’altres. La proposta està concebuda des d’una direcció escènica i coreogràfica minimalista que potencia el discurs musical i els continguts educatius.
Romaní recorda que es tracta d’una proposta molt ambiciosa i perfectament mil·limetrada, que els ha portat a fer un treball molt acurat per anar desgranant el guió. Pels dos protagonistes que surten a escena – l’organista Joan Seguí i la soprano Anaïs Oliveras – ha estat tot un “repte”.
“He sortit totalment de la meva zona de confort”, admet Seguí, “perquè m’he hagut d’adaptar a una manera de tocar diferent, i per això ha estat un repte en majúscules, que he afrontat amb por, però també amb diversió”. En la mateixa línia s’expressa Oliveras, que ho titlla d’experiència “bonica” que han pogut dur a terme en un espai tan “emblemàtic” com és el Palau de la Música.
L”estrena, aquest diumenge, es farà en dos concerts: a les 12 i a les 13.30 h. Tal com ha apuntat Canadell la segona sessió serà una sessió ‘relaxada’, adreçada especialment al públic familiar amb diversitat funcional perquè gaudeixi d’una atmosfera més tranquil·la que ajudi a reduir l’ansietat que pugui ocasionar el que comporta assistir a un concert.
D’altra banda, la directora del Servei Educatiu ha volgut recordar la tasca que es fa per poder “facilitar” la connexió amb la gran música. “La nostra funció és intentar que aquella música d’altíssima qualitat que pot quedar llunyana als nens o a les persones adultes, es faci present”, ha recordat, “agafem la música dels grans compositors de la història i la presentem d’una manera més amena, amb diàleg, amb moviment… i això fa que el públic l’entengui i la gaudeixi més”.
Per això afegeix que els espectacles familiars del Palau tenen l’objectiu de potenciar la curiositat, la sensibilitat, la imaginació i la creativitat de petits i grans. Més enllà d’aquest cicle, el Servei Educatiu del Palau ofereix a la comunitat educativa el cicle Escoles al Palau, que programa activitats i propostes artístiques que potencien el desenvolupament integral dels infants i joves. Durant el 2024 va oferir un total de 171 concerts familiars i escolars, que van atreure 64.585 espectadors.
Text: Eli Don/ACN