Notícies Foto: CàntutFoto: Càntut

El projecte “Càntut. Cançons de tradició oral” ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2022

27 maig, 2022

El CoNCA reconeix la vàlua del projecte nascut el 2012 en la categoria de “Projecte cultural”.

L’objectiu principal del Càntut és recollir i difondre les cançons de tradició oral de les comarques gironines mitjançant un cançoner en línia (www.cantut.cat), un festival que té lloc el mes de novembre a Cassà de la Selva, i produccions pròpies, amb projectes que enllacen tradició i actualitat.

El plenari del CoNCA, format per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Tania Safura, Jaume Ayats i Núria Iceta, explica en el veredicte que s’ha atorgat el premi al Càntut “ Per la vàlua del projecte nascut l’any 2012 que recull i difon el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines, amb una clara vocació intergeneracional i de donar valor a la tradició apropant-la a l’actualitat, així com per l’encert en la innovació i la capacitat de projecció d’un aspecte sovint menystingut de la cultura. Càntut ha sabut bastir un projecte que té una dimensió patrimonial en la recollida de cançons populars, una dimensió comunicativa per l’organització del festival anual i altres esdeveniments públics, que fomenten espais de trobada i participació, i una dimensió cultural per la producció d’enregistraments que afavoreixen la creació de nous referents.”

El guardó ha estat recollit pels corresponsables del projecte, Albert Massip i Francesc Viladiu, que han posat de manifest la necessitat de continuar treballant per preservar i reconèixer el nostre patrimoni immaterial: “Tenim la responsabilitat de ser baula, de continuar la cadena de transmissió d’aquest coneixement. Cançons que han travessat el temps i que ara tornem a cantar enmig d’un context molt diferent de sobreinformació global. Una globalització que amenaça sobretot les cultures petites i sense massa protecció, com la nostra. És feina de tots plegats reivindicar el quilòmetre zero, la petita cultura, la del dia a dia, la de la gent. La que ens aglutina preservant les diferències i ens identifica com a societat.
Comments are closed.

Back to Top ↑