El Tradicionàrius i el Barnasants acullen la inauguració de l’Any Joan Tomàs que organitza el Departament de Cultura

3 març, 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat commemorarà l’any 2021, els 125 anys del naixement de Joan Tomàs i Parès a Barcelona, el 1896. El tret de sortida de l’Any Tomàs, serà el proper 5 amb l’acte que es celebrarà al Centre Artesà Tradicionàrius.

La inauguració oficial anirà a càrrec de M. Àngels Blasco, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Seguidament, la comissaria de l’Any Joan Tomàs i néta del Mestre, ens presentarà la conferència “El Mestre Joan Tomàs i la cançó popular catalana”, en què ens descobrirà un home, el seu avi, el mestre Joan Tomàs i Parés. Músic, pianista, mestre, compositor, director, folklorista, professor i etnomusicòleg…

Liliana Tomàs també ens presentarà l’exposició, de la qual n’és la comissariada “Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés, 1896-1967”. L’exposició fa un recorregut per les diferents facetes en què Joan Tomàs va destacar donant a conèixer així la seva figura, obra i mestratge. S’hi podran veure imatges de fotografies i documentació, algunes d’inèdites fins ara i fruit del treball de recerca fet per l’ocasió. També disposa d’enllaços en format QR a músiques i vídeos que acaben d’il·lustrar el contingut de l’exposició.

Clourà l’acte el concert, Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti. Joan Tomàs i Parés va realitzar una important tasca de recerca de cançons, danses i músiques instrumentals populars catalanes i va recollir més de deu mil melodies per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Carles Belda, proposa un recorregut per aquestes cançons i, per fer-ho, reuneix tres generacions i tres territoris: València, Rosselló i Catalunya. Belda s’acompanyarà de la veu de Gisela Bellsolà, de la guitarra de Sandra Monfort i la de Jaume Arnella per tornar a la vida les tonades recollides pel mestre Tomas.

Agenda de l’acte

Divendres 5 de març al Centre Artesà Tradicionàrius

19.00 h – Inauguració oficial de l’acte

19.15 h – Conferència i exposició

Conferència: El Mestre Joan Tomàs i la cançó popular catalana

Exposició: Músic de tot cor Joan Tomàs i Parés (1896-1967)

20.00 h – Concert: Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti
Comments are closed.

Back to Top ↑