Notícies Foto: Pau CortinaFoto: Pau Cortina

Guinovart estrena a L’Auditori la ‘Simfonia Gaudí’ amb la Banda Municipal de Barcelona

24 març, 2024

El músic trasllada a la sala de concerts l’essència del musical sobre l’arquitecte estrenat el 2002.

Albert Guinovart ha estrenat aquest diumenge a L’Auditori la seva segona simfonia, ‘Simfonia Gaudí’, encarregada i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona sota la batuta de José R. Pascual-Vilaplana. La peça és l’adaptació per a concert dels temes que el mateix Guinovart va compondre pel musical ‘Gaudí. El musical de Barcelona’ (2002), una visió sobre el món interior del genial arquitecte. En una entrevista a Catalunya Música, Guinovart va explicar recentment que l’encàrrec recollia el seu propi desig de dur l’essència del musical a la sala de concerts en quatre moviments. La Banda va recollir el guant i li va encarregar la simfonia, que avui ha aixecat l’ovació del públic davant un emocionat Guinovart.

La Banda Municipal de Barcelona ha protagonitzat un dels concerts commemoratius dels 25 anys de L’Auditori, davant unes 800 persones. En primer lloc ha sonat el Brass Quintet Concerto, del director i compositor Salvador Brotons, també present a la sala. Com a quintet de metall solista ha actuat el reputat Spanish Brass, que va rebre el Premi Nacional de Música 2020 del Ministeri de Cultura, després de més de 30 anys de carrera com a un dels grups més importants, actius i inquiets del panorama internacional.

A la segona part, Albert Guinovart ha estrenat Simfonia Gaudí, un encàrrec de la banda per a aquesta celebració. L’obra està inspirada en el musical del mateix nom que fa 20 anys va sonar a Barcelona, en la commemoració del 150è aniversari del naixement d’Antoni Gaudí.

Guinovart ha adaptat els temes que recorden la vida de l’arquitecte en forma de flashback –des de la seva mort fins als seus somnis de joventut– i que il·lustren la relació amb el seu mecenes i amb tres dones: la seva mare, la seva neboda i el seu gran amor.

El compositor ha adaptat les composicions que va crear per al musical estrenat l’any 2002, que ja tenien un caràcter més simfònic que de musical, segons reconeixia el pianista en una entrevista recent. L’adaptació ha consistit a reescriure la música per als instruments de banda, estructurats en quatre moviments: Barcelona, Rèquiem, Construir i Sagrada Família. “Encara que l’he construït com una simfonia amb quatre moviments, el material temàtic ja el tenia i la gent que recordi el material recordarà les melodies”, explicava el seu autor.

Guinovart considera a més “tot un honor” que la peça li encarregui i l’estreni la Banda Municipal de Barcelona, “considerada una de les bandes “top” del món”. Fer una simfonia “és una gosadia que l’has de pensar molt, o no l’has de pensar gens i fer-la”, admet Guinovart, que després de 60 anys de trajectòria n’ha estrenat dues amb menys de dos mesos de diferència. L’altra, la ‘Simfonia dels Àngels’, dedicada a Victòria dels Àngels, es va estrenar el mes de febrer al Palau de la Música.

Text: Pau Cortina/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑