Jaume Radigales guanya el I Premi JMCatalunya

29 juny, 2021

La seva proposta “L’òpera catalana, una aproximació històrica” s’ha imposat entre les deu que es van presentar al premi.

L’historiador de l’art, docent, crític musical, i comunicador barceloní Jaume Radigales (1969), conegut pels seus llibres i programa radiofònic sobre òpera, ha guanyat la primera edició del premi d’assaig musical impulsat per Joventuts Musical de Catalunya i FICTA edicions i produccions amb la proposta, “L’òpera catalana: una aproximació històrica”.

El jurat, presidit per la musicòloga Tess Knighton (1957) i integrat per Benet Casablancas (1956), Mònica Pagès (1972), Raül Garrigasait (1979) i Joan Magrané (1988), valora la proposta presentada per Jaume Radigales “la identificació d’un espai buit dins l’assagística musical catalanaa més, de la seva ambició i abast. Tot i l’existència d’aportacions molt valuoses entorn d’aquesta temàtica, s’entén que encara manca una monografia de caràcter integral feta des d’una perspectiva global que, com és el cas, abasti des dels inicis en el segle XVIII fins al dia d’avui. En aquest sentit s’aprecia el bon equilibri entre context històric i la música en si mateixa, i la claredat en la consideració del que és òpera catalana—molt més que una distinció lingüística. Així mateix es considera que la proposta està ben estructurada, amb un estil comunicatiu i ben informat, però que defuig de l’expressió massa especialitzada i en facilita una àmplia recepció pública”.

Jaume Radigales, que té ara un any per redactar el seu assaig, rep la notícia del premi (dotat amb3.000 € i la publicació de l’assaig) amb il·lusió i comenta que la primera idea d’aquest futur assaig, la va tenir fa un parell d’anys quan “vaig estar valorant la possibilitat d’escriure una síntesi d’òpera catalana per a la prestigiosa publicació acadèmica “Opera Journal”. Hagués estat un text en anglès i amb una important limitació d’espai, però hi va començar a treballar. “Furgant, furgant em vaig adonar que hi havia molta cosa, molt interessant i tota inèdita i vaig decidir deixar la idea de l’article per la revista i anar-ho treballant per a un possible llibre més extens”. El projecte de llibre va quedar, però arraconat mentre treballava en altres publicacions. Una mica més tard, Radigales va impartir un curs a l’associació Amics del Liceu sobre aquest tema, la preparació del qual li va permetre aprofundir en el tema.“El curs va ser un èxit. La gent va quedar molt sorpresa de la quantitat de coses que hi ha i en molts casos, també, de la qualitat i paral·lelament va ser quan va sortir la convocatòria d’aquest premi d’assaig. El premi em permetrà treballar a fons el tema”, assenyala.
Comments are closed.

Back to Top ↑