Joan Garriga i Carles Belda protagonitzen el vídeo de Carnestoltes del Departament de Cultura

8 febrer, 2021

El vídeo s’emmarca en un nou projecte de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura per posar en valor el patrimoni festiu català.

Del dijous gras al dimecres de cendra, la festa de Carnaval o Carnestoltes és una festivitat dedicada a la transgressió, al capgirament i als divertiments públics, abans de la Quaresma. Aquesta és l’essència que desprèn el nou vídeo produït per Alter Sinergies, gravat i editat per RV Films, i protagonitzat per Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) i Carles Belda, amb la col·laboració de diverses entitats de cultura popular del territori català (El Coro de Sentmenat, la Colla de diables Les Gàrgoles de Foc i la Colla de gegants i capgrossos de Banyoles).

Inspirats en la cançó tradicional El Tio fresco, els dos artistes han estat els encarregats de crear la lletra i la música de la cançó, que fa referència als elements i manifestacions festives d’aquesta celebració arreu dels Països Catalans, i posa de manifest aquest esperit de diversió i disbauxa. Enregistrat a Sentmenat (al Teatre del Coro i en altres localitzacions del municipi), ha comptat amb la participació de la pallassa Luara Mateu, el Cor Jove de Sentmenat i altres persones vinculades al teixit associatiu de la zona. Una càpsula que mostra diversos elements relacionats amb la festivitat, com desfilades, concursos de disfresses o batalles de caramels: “Ben disparat tothom, arriba l’Enfarinada. / La coca de llardons, els ous i la botifarra. / Tot amb la boca i prou, que arriba el Pampa-figues, / el menjablanc i el brou, Els Bòbuls i la Xeringa.”

El vídeo també s’acompanya d’una il·lustració creada per l’il·lustrador i humorista Roger Pelàez, que recull gràficament l’esperit del Carnaval. Aquest és el segon vídeo presentat pel Departament de Cultura, després de la càpsula dedicada a la festivitat de Sant Antoni, i anirà seguit de les càpsules audiovisuals de Quaresma i la Festa de Rams. Actualment el patrimoni festiu català inclou gairebé 15.000 festes i celebracions i, davant de la situació excepcional actual, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha realitzat deu vídeos promocionals amb l’objectiu de posar en valor i donar a conèixer les deu festivitats més importants del país: les festes Joan Garriga i Carles Belda de Sant Antoni, el Carnestoltes, la Quaresma, la festa de Rams, la Pasqua, el Sant Jordi, les festes de Maig, la festa del Segar i Batre, el Corpus i les festes de Nadal. Les diferents càpsules audiovisuals, que han estat ideades i produïdes per diverses promotores culturals i productores audiovisuals d’arreu de Catalunya, s’aniran publicant al llarg de tot l’any seguint el calendari festiu català.
Comments are closed.

Back to Top ↑