Joan Manuel Serrat, Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024
El jurat reconeix el cantautor com un “referent cívic” després d’haver-se acomiadat dels escenaris el 2022.
El cantautor Joan Manuel Serrat ha agraït aquest dimecres el Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024. Ho ha dit en una compareixença a la seu de l’SGAE a Barcelona, on ha assegurat que ha rebut l’anunci amb “satisfacció, alegria, gratitud, emoció i sorpresa”. L’artista ha admès que el reconeixement és un “bon colofó” a la seva carrera artística després d’haver-se retirat dels escenaris a finals de 2022, però també ha volgut deixar clar que la vida és un camí “dinàmic” i que en l’actualitat no es troba “en disposició” d’assegurar què farà en un futur. D’altra banda, ha recordat que es tracta d’un premi molt “prestigiós” del qual va ser jurat fa trenta anys. “Espero tenir temps per poder-lo gaudir amb serenitat”, ha conclòs.
El jurat ha decidit per unanimitat premiar Serrat per l’abast d’una trajectòria artística que transcendeix la música i esdevé “un referent cívic, sumant a les lletres de les cançons la força de l’himne col·lectiu amb voluntat universal”. També ha aplaudit l’arrel mediterrània i la poesia i la música “al servei de la tolerància”, els valors compartits, la riquesa de cultures i llengües i la voluntat de llibertat. Considerada una de les figures més destacades de la cançó moderna, el Premi Princesa d’Astúries ha recordat que les cançons formen part de la memòria emocional de diverses generacions a Espanya i l’Amèrica Llatina.
Serrat ha explicat que ha estat un anunci d’allò més “feliç” que s’ha donat “en un moment inesperat”. En aquest sentit, preguntat pel seu caràcter monàrquic, ha deixat clar que es tracta d’un guardó del qual – precisament – va ser jurat fa tres dècades. Seria “molt sorprenent” reiniciar-hi”, ha afegit, “és un premi summament prestigiós en cadascuna de les seves disciplines i per això considero un honor haver-lo rebut”.
De fet, l’artista ha aprofitat per reflexionar al voltant de la seva carrera musical, i també de la seva vida, de la qual ha afirmat que sempre s’ha sentit “bastant content”. “Sempre em sento part de qualsevol causa en la qual hagi pogut estar implicat”, ha subratllat, afegint que sempre s’ha sentit còmode amb tot allò que ha fet i ha sigut a la vida, i que espera poder seguir gaudint. Preguntat per la seva relació amb el català i castellà, Serrat ha deixat clar que ambdues llengües són una forma d’entendre’s i d’existir i que, per això, conviuen amb ell “amb tota naturalitat”.
En quant a la professió, Serrat ha apuntat que sempre s’ha sentit part d’un ofici, acompanyat per tota una sèrie de gent que n’ha fet d’escriure i cantar “no només una forma de guanyar-se la vida, sinó també d’expressar-se i comunicar-se”. Per això, ha considerat que la “gran satisfacció” que pot tenir, és ser-hi i trobar més gent que s’enganxi en un futur. “En aquesta feina naixem amb el desig i la necessitat aprendre, i aquest aprenentatge no passa nomes en una part inicial del nostre esdevenir, sinó també en un fet que contínuament es va produint”, ha reflexionat.
Pel que fa a la seva retirada dels escenaris, Serrat ha recordat que no ho ha deixat per cap “compromís” ni tampoc per cap problema diferent, sinó que ho ha fet en una situació que “està bé”. “No vol dir que tingui una hostilitat, sinó tot el contrari”. Tot i això ha deixat clar que segueix fent aquelles coses que li venen de gust, com per exemple escriure quan disposa de l’estímul per fer-ho. “Però no ho faig per la necessitat de publicar res”, ha dit, “a mi em parlen del món d’internet i de penjar cançons i em sona més al ‘Cluedo’ que a la cosa artística”.
Finalment, el que més preocupa a Serrat és “la vida, el món, la Terra, l’aigua, així com la relació i el tracte de l’home amb l’espai ocupa”. Coses que ha opinat que haurien de fer reflexionar més els ciutadans, tot i que també ha admès que durant els darrers anys la conscienciació ha anat en augment. Altres temes que ha considerat “urgents” són la manipulació de la paraula, o la pèrdua de confiança de la ciutadania en la política i en el sistema democràtic.
Text: Redacció/ACN