La Cubana reivindica el seu teatre artesanal amb una exposició que homenatja els 45 anys de trajectòria
El Palau Robert acull la mostra que, a través d’un joc, permet endinsar-se en l’univers de la companyia.
El Palau Robert ha presentat aquest dijous l’exposició ‘La Cubana. 45 anys jugant a fer teatre’, que es podrà veure fins al 25 de maig. Es tracta d’un homenatge a la històrica companyia de teatre que convida a fer un repàs de la seva trajectòria a través de milers d’objectes com ara cartells, papers, vídeos, fotografies, màscares, perruques, decorats o andròmines. El recorregut es planteja com un joc i permet endinsar-se a l’univers de la Cubana amb els seus muntatges històrics. Al mateix moment, la mostra reivindica la filosofia i manera de fer teatre artesanal del col·lectiu basat en l’observació, l’experimentació i la interacció amb el públic.
En declaracions amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el director i fundador de La Cubana, Jordi Milán, ha explicat que el títol de l’exposició ‘La Cubana. 45 anys jugant a fer teatre’ té molt a veure amb l’essència de la companyia. “Ens sentim molt identificats amb la paraula ‘joc’. Hem jugat a fer teatre, ens il·lusionem mot amb cada projecte que estem fent. Tant al principi quan fèiem accions de teatre com més endavant, el més important era la il·lusió”, ha explicat.
Després d’explicar que la companyia té projectes de futur i que “fins que això aguanti anirem fent”, Milán ha subratllat que mai han “pretès res” ni quan van començar ni quan es van professionalitzar. “Només volíem fer teatre. Teníem les nostres professions i quan les coses es van desenvolupar vam fer un canvi de xip i vam deixar les feines”, ha recordat.
En paraules de Milán, l’exposició que obrirà portes aquest divendres està pensada perquè la ciutadania vingui amb temps i pugui llegir i escoltar amb calma. També vol “reivindicar una forma de treball molt especial”. “A vegades els diners no són el més important perquè es pot exercitar la imaginació”, ha apuntat a l’ACN.
Després d’haver comissionat aquesta exposició que repassa la trajectòria d’una de les companyies teatrals més destacades del país, qui ha estat un dels seus màxims responsables ha conclòs que han tingut una vida on “s’han deixat portar per la bogeria”. “Reivindiquem la bogeria en la creació escènica”, ha apuntat.
El llegat de la Cubana és el seu “teatre artesanal” i el seu tarannà. Per Milán, la seva fundació va venir marcada per les ganes de fer teatre, gaudir i innovar després del franquisme. El creador ha lamentat que actualment la gent jove estigui “molt més preparada” que com ho estaven ells i que, igualment, no tinguin les oportunitats que ells sí que van tenir. “Això és perquè hi ha massa traves administratives i això complica la creació”, ha sentenciat.
Després d’haver ofert el 2021, condicionada per la pandèmia, una exposició a Sitges per commemorar els 40 anys, ara la Cubana ha readaptat i renovat l’espai per celebrar els 45 anys. Una de les prioritats de la proposta, a banda d’agrair els més de sis milions d’espectadors en els seus espectacles, ha estat reivindicar el teatre basat en l’observació, la transgressió d’espais, la sorpresa, la participació del públic, la comèdia i el joc com a expressió teatral.
La companyia ha explicat que, “com a drapaires de mena que són” tenen per costum guardar-ho tot. “No us trobareu amb una exposició minimalista i de disseny, sinó més aviat un arbre de Nadal carregat de boles i llumetes”, han ironitzat. De fet, el recorregut permet endinsar-se en els seus espectacles a través de vestuari, perruques, utillatge, decorats, fotografies o vídeos.
A banda d’aquestes “andròmines” arribades del seu local de l’Hospitalet de Llobregat, els personatges més característics dels espectacles tenen el seu espai i així com la fantasia nupcial, la gran font d’inspiració per a moltes accions i espectacles.
Un vídeo recorda els inicis i l’escola de La Cubana amb l’experiència adquirida de teatre al carrer i també hi ha diversitat d’explicacions, fotografies i vídeos dels espectacles. Un camerino mostra com és crear un personatge a través de l’observació i amb ajuda de la caracterització.
Entre les zones destacades de l’exposició hi ha grans mostres de vestuari amb un “bosc” amb les peces més emblemàtiques i el treball de l’escenògraf de La Cubana, Josep Castells. La iniciativa es completa amb cartellera i imatge gràfica així com les felicitacions que la companyia envia per Nadal.
A més dels espectacles, La Cubana és coneguda per diversitat de produccions televisives com ‘Els Grau’, ‘Telecena’, ‘Me lo dijo Pérez’ o ‘Teresina, S.A’. La sèrie de Les Teresines emesa l’any 1992 per TV3 va ser tot un “fenomen” per la companyia.
Per això, l’exposició té un petit espai dedicat a les famoses germanes i als seus “pedidos”. En concret, s’hi pot veure la maqueta original del pis de les protagonistes que va servir per construir el set de rodatge de la sèrie.
Però la gran sorpresa pel visitant és que La Cubana ha recreat el dormitori. S’hi poden veure els vestits, diversitat d’articles i alguns dels “pedidos” que les entranyables senyores de Gràcia feien dins l’economia submergida per guanyar-se la vida.
Text: Pere Francesch/ACN