Notícies Foto: Claudia MarconellFoto: Claudia Marconell

La Fira Trovam exemplifica la resiliència de la indústria musical

7 desembre 2024

Els professionals han abordat l’estat actual del sector i la seva capacitat de regeneració.

La dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam s’ha tancat aquest passat divendres a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana amb les últimes actuacions de la programació artística. D’una banda, Nebulossa, Sandra Monfort i Colomet han culminat la Festa Solidària de la Música Valenciana en favor dels damnificats per la dana, una iniciativa de la Fira desenvolupada amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i À Punt Mèdia. A més, Palmer, Gregotechno i Bernal han tocat a l’Escenari Vibra Mahou del Trovam, per on han passat una quinzena de formacions des del passat dimecres, dia de la inauguració oficial de l’esdeveniment. També s’ha de destacar que els 300 professionals inscrits han participat en diverses activitats que, enguany, s’han centrat en les repercussions de les inundacions en l’ecosistema musical.

Així, dimecres i dijous van tenir lloc sengles taules rodones on es van abordar les conseqüències de la dana en el sector. Una primera anàlisi realitzada per la Valencian Music Office va estimar que l’impacte del desastre se situava en cinc milions d’euros. Tanmateix, passades cinc setmanes des de la barrancada, els agents de la indústria van coincidir a l’assenyalar que aquesta quantitat és molt més elevada donada l’afectació a grups, empreses i treballadors de la indústria musical i d’activitats auxiliars (serveis, subministres, infraestructures, seguretat, comunicació, etc.). La mateixa Fira va arribar a un acord amb l’Institut Valencià de Cultura per a minorar el pressupost i destinar aquests diners a les ajudes institucionals als afectats. Tanmateix, això va tenir un efecte directe en les contractacions d’artistes i activitats professionals que, en principi, estaven previstes per als dies 14, 15 i 16 de novembre i que es van ajornar al 4, 5 i 6 de desembre.

Com es va fer palés des dels primers dies de la dana, el suport mutu és imprescindible a l’hora d’afrontar els efectes d’este tràgic episodi. En conseqüència, la Fira Valenciana de la Música, la Generalitat Valenciana i À Punt Mèdia van organitzar la Festa Solidària de la Música Valenciana que ha tingut lloc durant la celebració del Trovam. Este cicle de concerts gratuïts ha comptat amb la participació de setze formacions valencianes i ha contribuït a una campanya de recaptació de fons per a la Fundació Horta Sud. Aquesta entitat, nascuda en 1972, té com a objectiu enfortir el teixit associatiu de la comarca que més ha patit els danys de la barrancada. Actualment, té en marxa diversos projectes per tal d’ajudar les persones i empreses afectades per les inundacions.

En la Festa Solidària de la Música Valenciana han tocat formacions com Nebulossa, protagonistes absoluts de l’any 2024 després de representar Espanya en la 68a edició del Festival d’Eurovisió celebrada a Malmö; Sandra Monfort, una de les figures més reconegudes de l’escena musical valenciana gràcies a discos com ‘La mona’, distingit en 2023 amb el premi Carles Santos a millor àlbum de l’any per la seva fusió de tradició, modernitat i experimentació; o Tacho, qui recupera sons arrelats en la cultura valenciana i espanyola i els integra en una fórmula dominada pels ritmes llatins. Abril, Águeda Segrelles, Colomet, Doña Manteca, Johnny B. Zero, Mala Gestión, Pantaje, Platz, Quinto, Reina Mora i La Trocamba, a més dels espectacles per al públic familiar de Beatles for Kids i Trobadorets, han completat les actuacions d’esta Festa Solidària.

A més d’aquests concerts, els assistents a la Fira han tingut l’oportunitat de conéixer els nous projectes d’altres divuit intèrprets. És el cas de Niño de Elche, figura fonamental del flamenc contemporani, qui va posar de llarg a Castelló el disc ‘Cante a lo gitano’, publicat el passat mes d’octubre. Amb una posada en escena sòbria, però colpidora, l’artista il·licità va retre homenatge a un dels seus cantaors favorits, Manuel Torre, també conegut com Niño de Jerez. Aquest concert es va realitzar a la Sala Simfònica de l’Auditori, el mateix espai que Santero y Los Muchachos van convertir en una cantina per a presentar el treball ‘Una noche en Les Arts’. Aquest àlbum doble enregistrat en directe al Coliseu de la ciutat de València, i que també va veure la llum a l’octubre, és un compendi de set anys dedicats al “rock reposat”, tal i com defineixen els valencians el seu estil.

D’altra banda, l’Escenari Vibra Mahou, localitzat a la Sala de Cambra, ha acollit concerts de bandes valencianes de gèneres molt diversos: ritmes urbans (Pau Corea, Anna Millo, Seserino), electrònica (Palmer, Xenia), rock (Bernal, Hey Zuri), pop (Novembre Elèctric), cançó d’autor (Borja Penalba) i jazz (Pepe Zaragoza). També s’ha de destacar la presència de grups d’altres punts de l’Estat com les gallegues Fillas de Cassandra, les quals van aportar una perspectiva electrònica de les seves arrels, i els extremenys Sanguijuelas del Guadiana, amb un nou relat de les zones rurals des d’una perspectiva juvenil. Des de Catalunya van arribar la cantautora Mar Pujol; el duet format per Alba Careta & Henrio, recuperadors de les cançons de bressol de les comarques gironines; i Gregotechno, que mescla cant gregorià i bases digitals. D’igual manera, la balear Donallop va oferir un tast de la seva nova etapa centrada en el pop electrònic.




Comments are closed.

Back to Top ↑