laCultivadora, el projecte educatiu impulsat per L’Auditori, el Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau, el Lliure i el TNC, arriba als 185.000 participants
El curs acadèmic 2023-24 ha estat el seu primer any de vida.
Al llarg del curs acadèmic 2023-2024, un total de 184.836 infants i joves provinents de 1.450 centres educatius catalans han participat de l’oferta de laCultivadora, la plataforma que aglutina les propostes educatives de L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya. En el seu primer any de posada en funcionament, els centres educatius de Catalunya han realitzat 4.000 reserves a través de la plataforma la qual ofereix 142 activitats i 250 recursos digitals gratuïts per a docents, artistes i alumnes. D’altra banda, al llarg del curs s’han realitzat 3 formacions en arts escèniques i música per a docents amb artistes referents.
laCultivadora, que es va estrenar el setembre del 2023, va néixer amb l’objectiu de crear més ponts de connexió entre la comunitat educativa i les arts escèniques i musicals, tot unificant en una sola plataforma web les propostes educatives de sis dels equipaments culturals referents de la ciutat. Aquesta iniciativa, que compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, vol ser una marca referent en les arts en viu i garantir i fomentar el poder transformador de l’art en l’educació alhora que promou i impulsa propostes artístiques amb una mirada educativa.
D’altra banda, laCultivadora també vol generar un espai on els professionals de les arts puguin reflexionar sobre la mirada educativa en les seves propostes artístiques. A més, el projecte serveix per crear sinergies entre els equipaments per potenciar l’impacte en la comunitat educativa, i per oferir propostes creades conjuntament, com els itineraris educatius i les formacions a docents, un col·lectiu que juga un rol primordial per fer possible una transformació de l’educació a través de les arts en viu. Les formacions son sessions exclusives amb experts, creadors i artistes de primer nivell per experimentar el poder de les arts i proporcionar recursos útils per aplicar a l’aula.
Com a novetats per a la temporada 2024-2025, laCultivadora posarà en marxa una proposta de formació de llarga durada per a docents a través de la qual, el professorat podrà gaudir de sis espectacles de la programació general dels sis equipaments, i d’una formació de 40 h dedicada a les arts en viu que finalitzarà amb la creació d’un espectacle participatiu protagonitzat per ells mateixos. D’altra banda, es posaran en marxa uns nous itineraris per a l’alumnat amb tàndems d’activitats dels diferents equipaments, en els quals es combinaran espectacles i tallers amb diversos enfocaments artístics per fomentar la interdisciplinarietat. S’oferiran tàndems d’espectacle i taller posterior en un altre equipament amb els espectacles La Cuina de Rossini (al Liceu i taller on descobrir la maquinària de l’escenari que permet generar efectes màgics al Teatre Lliure), Reiterat rei tarat (al Teatre Lliure i taller de cos i moviment al Liceu), Tempo (al Mercat de les Flors i taller de música al Palau de la Música Catalana), Pica-So (a L’Auditori i taller de teatre al TNC) i Iaia (al TNC i taller de música a L’Auditori). Així mateix s’oferirà el concert-espectacle Meravellós Mahler (al Palau de la Música Catalana i taller de dansa al Mercat de les Flors).