L’Auditori celebra 25 anys amb una exposició retrospectiva, una programació intensiva i un nou festival d’electrònica
L’equipament aposta per la “diversitat” musical a través de propostes que busquen mantenir el vincle amb la ciutadania.
El 22 de març de 1999, s’inaugurava L’Auditori amb un concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dirigida per Lawrence Foster i amb la pianista Alicia de Larrocha, la soprano Anna Feu i el baríton Enric Serra com a solistes. 25 anys després, l’edifici, concebut per l’arquitecte Rafael Moneo, i la institució han esdevingut un referent al sud d’Europa, no només per l’activitat artística de primer nivell amb més de 500 concerts cada temporada, sinó també per la diversitat de la seva programació, l’aposta sostinguda per la creació musical actual, la ideació de projectes educatius I el treball per garantir l’accés i la participació de tota la societat a la vida musical independentment del seu origen i condició.
Quasi 14.000 concerts després amb prop d’11 milions d’assistents, L’Auditori celebra el seu 25è aniversari amb una exposició retrospectiva a l’exterior de l’edifici, un mes de març de programació intensiva que reflecteix la diversitat de músiques que abasta el gran equipament nacional, diverses activitats especials i, sobretot, la mirada posada en el futur de la societat, amb una aposta clara per posar l’usuari al centre de l’activitat, i de la sostenibilitat del projecte.
En els últims tres anys, L’Auditori ha fet una inversió d’entorn als 7,5M€, dels quals al voltant de 3,3M€ han estat en projectes de millora de la sostenibilitat. Cal destacar la col·locació de 1.197 panels fotovoltaics per autoconsum a la coberta de l’edifici que permeten una producció anual de 678.400kWh d’energia neta. A data d’avui, L’Auditori té la instal·lació fotovoltaica més gran feta sobre un equipament municipal de Barcelona. En aquestes inversions també s’hi inclouen millores d’eficiència energètica en la il·luminació, renovació dels sistemes de producció d’aigua freda i calenta sanitària, la renovació del sistema de producció de climatització o la instal·lació de filtres solars a les finestres per reduir la càrrega tèrmica de l’edifici. Considerant el consum de l’any 2019 (activitat d’abans de la pandèmia) i abans d’implementar totes les actuacions indicades, la reducció prevista en el consum d’energia de l’edifici és del 25%.
Per altra part, s’està portant a terme una intervenció acústica a la sala 1 Pau Casals, un projecte de L’Auditori amb Eckhard Kahle (Kahle Acoustics) i l’estudi d’arquitectura AIA. La intervenció ha de permetre millorar les condicions d’escolta dels músics a dalt de l’escenari, especialment quan es tracta de grans formacions simfòniques.
Amb 25 anys d’història, la principal institució pública musical del país ha esdevingut un projecte de referència internacional amb aliances estratègiques amb les principals institucions internacionals i amb les millors condicions per defensar el futur de la vida musical a la ciutat.
Text: Redacció/OnaCat.Ràdio