L’Espluga de Francolí acollirà el Festival de les variants dialectals de la llengua catalana del 27 al 29 de setembre
La programació es dividirà en diferents blocs dedicats a la filologia, la literatura, la pedagogia o la música.
L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) acollirà del 27 al 29 de setembre el primer Festival de les variants dialectals de la llengua catalana. Es tracta d’una proposta que busca ser un gran aparador de la riquesa lèxica i, a la vegada, protegir, potenciar i prestigiar els parlars locals, les formes i paraules autòctones i el català col·loquial que es parla al dia a dia. El certamen també pretén recollir les aportacions i aproximacions de les varietats dialectals que s’estan fent des de múltiples camps. La programació es dividirà en diferents blocs dedicats a la filologia, la literatura, la pedagogia o la música, entre d’altres. Entre els primers noms confirmats hi ha el prestigiós catedràtic Joan Veny o els músics Joan Reig i Roger Mas.
Sota el lema ‘Posa-hi tu l’accent’, el darrer cap de setmana de setembre s’instal·larà al municipi de l’Espluga de Francolí un nou certamen que tindrà com a tema central els dialectes de la llengua catalana. Músics, periodistes, escriptors, docents i altres col·lectius protagonitzaran durant tres dies un ampli ventall d’activitats que aniran des de taules rodones, ponències, concerts, presentacions i, fins i tot, una obra de teatre.
La iniciativa s’ha presentat aquest dijous i compta amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, així com d’entitats en defensa de la llengua, com Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Carulla.
El professor de la URV i membre de l’organització, Pere Navarro, ha explicat que la llavor del projecte es remunta al setembre del 2021, quan l’editorial La Musca va publicar ‘El Penyic al Perxe’, un ampli recull de paraules i expressions que es fan servir al municipi. El títol va ser l’inici d’un projecte més ambiciós que s’ha materialitzat ara en un festival que vol reivindicar la diversitat i pluralitat dels diferents accents de la llengua catalana.
En aquest sentit, Navarro ha opinat que durant molt de temps s’ha posat “èmfasi” en l’ensenyament de la llengua a l’escola, però potser s’ha “descuidat” una mica el seu ús. “Considero que el festival pot ajudar a entendre que la llengua que hem de salvar no és només la de l’escola, sinó també la que parlem cada dia”, ha subratllat.
En la mateixa línia s’ha expressat la directora general de Difusió de la Generalitat, Eva Pomares, que acompanyada del secretari general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha insistit que les varietats són una “riquesa” que demostra que la llengua “està viva”. “Volem que els parlants se sentin orgullosos de fer servir les seves paraules, perquè es la seva identitat”, ha conclòs.
El Festival de les variants dialectals de la llengua catalana es desplegarà en tres dies dividits en diferents blocs entre els quals hi haurà el filològic, el pedagògic, el literari, el promocional, el musical i el periodístic. Entre els noms anunciat hi ha el del catedràtic Joan Veny així com els músics Joan Reig i Roger Mas. Reig – que ha assistit a la presentació – s’ha mostrat orgullós de la seva llengua i ha explicat que sempre intenta posar paraules de diferents procedències a les seves cançons.”De llengua només en tinc una, el català, i com a artista sempre he tingut molt present que ser modern i contemporani no ha d’anar lligat a renunciar al teu accent”, ha afegit.
Finalment, el coordinador del festival, Òscar Palau, ha detallat que preveuen agrupar una quarantena de ponents mentre que, pel que fa al públic, no ha pogut concretar quina serà la resposta, pendent també de les inscripcions. Pel que fa a la continuïtat, la voluntat dels organitzadors és que es puguin fer més edicions si gaudeix de prou èxit.
Segons Palau, el certamen també esdevindrà un “punt de trobada” d’iniciatives locals – acadèmiques o populars – que es podran posar en comú i, fins i tot, “copiar i diversificar” en altres llocs.
Text: Eli Don/ACN