L’Hostal Càntut torna a la Fira Mediterrània de Manresa
A la capital del Bages, de l’11 al 13 d’octubre.
El projecte Càntut. Cançons de tradició oral es torna a unir per tercer any consecutiu a la Fira Mediterrània de Manresa per presentar l’Hostal Càntut a la Fira. De l’11 al 13 d’octubre, la capital del Bages acollirà tres dinars per cantar, amb les actuacions de Grana i Moscatell, Urbàlia Rurana i Pitxorines, a més de la dinamització de membres del grup Germà Negre i de l’organització del Càntut. Els àpats tindran lloc al Bar Els Carlins i les entrades ja estan a la venda al web de la Fira Mediterrània: www.firamediterrania.cat.
La complicitat entre la Fira Mediterrània de Manresa, el Càntut. Cançons de tradició oral i Germà Negre segueix generant propostes i col·laboracions en diverses línies. Enguany, després de dues edicions reeixides, tornen a oferir l’Hostal Càntut a la Fira. Una proposta amb l’objectiu de recuperar i reinterpretar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes, i seguir explorant i mantenint viu el llegat del repertori de cançons de transmissió oral.
Durant el cap de setmana de la Fira es podrà participar en tres dinars per cantar, de la mà d’artistes vinculats a la música de tradició oral que, fugint del seu format habitual de concert, oferiran actuacions en format acústic i combinaran peces populars i tradicionals amb el seu propi repertori. A més dels artistes, els dinars per cantar comptaran amb la dinamització de membres del grup de folk banyolí Germà Negre i de l’organització del Càntut.
Els encarregats d’inaugurar l’Hostal Càntut a la Fira seran Grana i Moscatell, el divendres 11 d’octubre a les 2 del migdia. Les postres de músic donen nom a un duet gironí molt dinàmic que proposa als assistents un viatge a les cançons de tradició oral, populars i popularitzades mitjançant molts estils musicals diferents. Respirant aire de taverna, el duet convida a la participació del públic com a eix central de la trobada.
La següent proposta anirà a càrrec de la banda valenciana Urbàlia Rurana, que es podrà veure el dissabte 12 d’octubre a les 2 del migdia. Fidels al seu compromís de difondre les músiques d’arrel valencianes i d’altres indrets del Mediterrani, la banda ha esdevingut una de les formacions fonamentals del folk valencià. De camí cap als seus 35 anys als escenaris, i ara amb el grup reforçat amb un altre parell de músics, oferiran les cançons i melodies populars de les comarques valencianes: cançons de colla, de taverna, jotes, seguidilles i, si la cosa s’engresca, algun fandango també. Una oportunitat per a compartir, públic i músics en plena connexió, un repertori per al goig de la celebració d’una identitat col·lectiva expressada amb el cant popular.
Tancaran l’Hostal Càntut a la Fira el grup de música mallorquí Ptixorines, el diumenge 13 d’octubre a les 2 del migdia. La paraula pitxorina vol dir “al·lota jove, alegre i falaguera”. És una paraula mallorquina en desús emprada sobretot al llevant mallorquí. Així és com es defineixen les 9 músics que formen part del projecte musical. Aquest neix arrel de les ganes de compartir la música del cançoner popular de Mallorca i donar-li dues voltes amb arranjaments propis.