Notícies Foto: Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyaFoto: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Més de 170 dones referents del món cultural participen en la jornada de reflexió ‘Parlen les dones’

22 març, 2024

La 3a edició ha inclòs per primer cop un espai reservat a la presentació de projectes innovadors impulsats per dones.

Més de 170 dones han participat aquest divendres en la tercera edició de la jornada ‘Parlen les dones’, que pretén visibilitzar i reconèixer el lideratge femení en projectes culturals. La trobada, organitzada pel Departament de Cultura, ha comptat amb la presència de la seva titular, Natàlia Garriga, que ha reivindicat la importància de “fer xarxa” i seguir els camins que han obert dones amb grans trajectòries vitals i professionals. Així, la jornada d’aquest any ha comptat per primera vegada amb un espai reservat a la presentació de deu projectes innovadors impulsats per dones d’arreu del territori. L’acte ha estat conduït per la periodista i escriptora Gemma Ruiz i ha tingut lloc a l’espai l’Esfèric de Barcelona.

La jornada ha posat el focus en el reconeixement de grans trajectòries de dones que es van obrir pas en un món altament masculinitzat, com és el cas de Xesca Llabrés, que va ser cap de regidoria del Liceu durant trenta-cinc anys, o el de l’Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, que ha dedicat gran part de la seva vida a preservar el llegat d’una dona. Totes dues, juntament amb Alícia Torra de la Rocha, presidenta de l’Associació Alícia de la Rocha, han expressat les dificultats de fer-se un lloc “en un món que no mou masses ni surt a les portades dels mitjans”, segons han expressat.

Una altra qüestió que s’ha abordat a ‘Parlen les dones’ ha estat els mecanismes comunicatius culturals. Per això la jornada ha comptat amb les experiències de reconegudes professionals que treballen en mitjans de comunicació de referència a Catalunya, com Carolina Rosich, Violeta Gumà, Anna Sàez o Maria Cusó. Totes elles han defensat la importància de comptar amb dones periodistes al capdavant de les seccions culturals, que han reivindicat com a forma de “transformació de les mirades i les temàtiques” dels mitjans.

Així, la jornada ha remarcat la presència de dones en els nous formats audiovisuals, com els pòdcasts, on perfils femenins joves estan posant sobre la taula temàtiques que no tenen massa ressò en mitjans tradicionals, i que “cal anar incorporant” per trencar amb dinàmiques masculinitzades, tal com han insistit.

També s’han pogut escoltar els testimonis de dones que lideren direccions generals, com el cas d’Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural, o Adelaida Moya, directora general d’Innovació i Cultura Digital, entre d’altres. Moltes d’elles han posat de relleu el pes que suposa estar al capdavant d’un càrrec de responsabilitat, però també el reforç que troben al “treballar envoltades d’altres dones directores”.

La jornada ha coincidit amb la publicació de les dades de l’últim estudi de ‘Les dones i la cultura’, que mostra com la presència de dones al món cultural ha incrementat, també en les posicions de lideratge. L’estudi evidencia que les línies de subvenció del Departament de Cultura que incorporen criteris de valoració de gènere han crescut un 12,4% l’any 2023 respecte del 2022 i que tots els projectes subvencionats de difusió i promoció de les galeries d’art van ser liderats exclusivament o majoritàriament per dones, seguit dels projectes audiovisuals i de desenvolupament empresarial.

Ara bé, el Departament assegura que encara “queda molt camí per recórrer” i que l’objectiu ha de ser continuar fent xarxa entre les dones que treballen en l’àmbit cultural, així com obrir espais de diàleg comuns i compartir experiències i mirades.

Text: Redacció/ACN




Comments are closed.

Back to Top ↑