Notícies Foto: Esther ZaragozaFoto: Esther Zaragoza

“Morenetu” és el nou disc de Gos D amb Welelo

28 setembre, 2023

Rap, sardanes i un negre català al micròfon.

En aquest darrer treball Gos D es proposa treure la pols a tots aquells vinils de música d’arrel catalana oblidats a les botigues de quincalla, aquelles col·leccions de discos dels nostres avis que anys enrere les institucions regalaven per crear una cultura i una música pròpia. Diggejant en aquest repertori el beatmaker mataroní ha samplejat un 80% de cobla i sardana per donar forma a les bases de “Morenetu”, amb la clara voluntat de recuperar sonoritats autòctones i desvincular-les de l’univers tradi-folk. En aquesta tasca Gos D demostra un interès manifest en utilitzar com a material de treball músiques d’arrel catalana en comptes del ja clàssic soul o funk americà que infesta les produccions mundials del gènere del rap. La fórmula és simple: produir hip hop que soni ben yankee però amb elements casposos nostrats.

Les sardanes són doncs les noves peces del puzzle; i seguint amb l’ús d’elements identitaris, GOS D proposa l’aparició d’una nova verge, en aquest cas masculina, interpretada pel veterà MC badaloní d’ascendència africana Welelo com a “Morenetu”. Els dos artistes estan d’estrena doncs aquest és el primer treball de Gos D amb un únic MC convidat i Welelo s’estrena escrivint i defensant tot un treball íntegrament en català. A “Morenetu” en Welelo versa sobre beats de hip hop allà Detroit parits amb música d’arrel catalana amb un missatge anti-racista, desenmascarador de la hipocresia nostrada des de temps indians prou recents i amb voluntat 100% pedagògica i inclusiva.

Gos D porta més de dos anys remenant pisos, botigues i xarxes per recopilar piles de col·leccions sardanils. Aquest és un petit recull de la gran quantitat de beats que ha anat treballant amb l’eix de la sardana i altres músiques catalanes antigues com a ruta de treball.
Comments are closed.

Back to Top ↑