“Pebre coent, pebre calent”, les influències basques de Toc de Crida
El nou disc de la formació es publicarà l’11 de desembre.
“Pebre coent pebre calent” és un tema que surt d’influències de la música Basca amb una melodia viva de caràcter medieval, amb l’acordió i el flabiol entrellaçats, i així, el símil amb la Trikitixa i el Txistu instruments germans.
El títol de la cançó surt del dia de gravació: “L’hem titulat així perquè es va gravar la demo d’aquest tema enmig d’una indigestió de pebres coents, i com diu la dita, el que cou quan entra cou quan surt”.
La portada del senzill és obra de la dibuixant Tònia Bauçà, que ha posat la seva imaginació per fer-lo visual i posar-li un to picant.
Partint de les arrels instrumentals i melòdiques de Mallorca, es construeix una proposta musical original, sense additius, amb molta força i ritme. Entenen la música tradicional com un verdader pont entre cultures germanes, i han volgut integrar aquest mestissatge a la seva música. Per això, en aquest disc hi trobareu sons del nord d’Àfrica, del País Valencià, de Catalunya, d’Euskal Herria, d’Itàlia, de Brasil, de la Mediterrània Oriental o del nord d’Europa.
Els objectius del grup són conservar, interpretar, divulgar i modernitzar els instruments de la colla de xeremiers, el flabiol i tamborí, i les xeremies. A través d’aquest projecte, idea de Pau Mas, aspiren a interpretar i reinterpretar aquells sons que ens han fet arribar les generacions anteriors amb mestres com Josep Antoni Rubio, Josep Rotger, Miquel Tugores i Tomàs Salom. No obstant això, també abracen la modernització com a element clau del seu compromís amb aquests instruments.
Cerquen noves maneres de fusionar els sons tradicionals amb altres ritmes i harmonies. Partint d’aquesta visió, totes les cançons es nodreixen de cada un dels diferents estils i gusts que conformen el grup, que s’integren perfectament a les idees i composicions de Pau Mas.