Primavera Santos celebra l’obra polièdrica de Carles Santos amb una programació en diversos formats
L’exposició ‘Carles Santos. I ara, què?’ al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Brossa, un dels plats forts.
Primavera Santos celebra l’obra polièdrica de Carles Santos amb una programació en diversos formats, una iniciativa del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa amb la complicitat de la Filmoteca de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona. L’exposició ‘Carles Santos. I ara, què?’, que inclou unes 200 obres, és la peça central de Primavera Santos i és el resultat d’una investigació sobre la vida i obra de Carles Santos duta a terme per Ona Balló i Elena Lasala. El Museu de la Música proposa dues activitats entorn de la figura del músic i la Filmoteca presentarà ‘Carles Santos. Un pensament musical al cinema’ amb diverses projeccions.
La mostra s’ha realitzat a partir dels testimonis de persones amb qui Santos va estar en contacte i de l’accés a materials pendents de catalogar, Balló i Lasala s’han endinsat en la figura de l’artista i en els seus processos de creació, i han aprofundit en les etapes fonamentals de les seves produccions per reflexionar sobre l’impacte que Santos ha generat en els seus contemporanis i com aquests també han incidit en l’obra del músic.
El bar i els espais Ç i B de La Brossa, Centre de les Arts Lliures, mostren les diverses cares de Santos i de tots els artistes que han entrat en diàleg amb el seu pensament per edificar obres col·lectives.
L’exposició mostra una àmplia selecció de partitures, fotografies, elements escènics, material sonor, fragments de films i entrevistes. Compta amb la participació dels poetes Eduard Escoffet i Albert Roig, i de la historiadora de l’art Paloma Sabio, que reciten els textos ‘Bona nit, sóc jo el piano’ (c. 1974), ‘Desditredit’ (c. 1991), ‘Teranyines, poca informació i alguna cosa més’ (programa de mà de Figasantos-Fagotrop, 1996); ‘Proposta d’argument’ (2003), ‘Silenci’ (c. 2004) i ‘Evidència’ (2006) de Carles Santos.
A més a més de l’obra de Santos, l’exposició inclou peces dutes a terme per Dorothée Selz, Joan Logue, Mariaelena Roqué, Pere Portabella, Joan Miró, Joan Ponç, Miquel Bargalló, Barbara Held, Josep Aznar, Pau Ros, Josep Ros Ribas, Phil Corner, John Cage, Pilar Aymerich, Ester Xargay i Jordi Colomer, entre d’altres.
‘Carles Santos. I ara, què?’ ha estat possible gràcies a la col·laboració de: Arxiu Lliure del Teatre Lliure de Barcelona, Arxiu Leopoldo Pomés, Arxiu Miquel Bargalló, Biblioteca Nacional de Catalunya, Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques, Filmoteca de Catalunya, Films 59, Fundació Caixa Vinaròs, HAMACA, Hangar, MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona, LOOP Barcelona i RTVE.
En el marc de Primavera Santos, el Museu de la Música proposa dues activitats entorn de la figura del músic. Per una banda, ‘Atles Santos’, un projecte de creació en el marc del programa Creació i Museus de l’ICUB, conjunt amb el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, a càrrec de l’artista Neus Masdeu. Masdeu duu a terme un procés de creació i recerca al voltant. I per altra ‘Ja saps tocar el pianio. Rastres de Carles Santos’.
La Filmoteca de Catalunya presenta ‘Carles Santos. Un pensament musical al cinema’, un cicle de projeccions que es podrà veure durant el mes de maig del 2024 a la Filmoteca. Es projectaran, entre d’altres, els següents curtmetratges de Santos: ‘L’àpat’ (1967) dirigit per Carles Santos i la ‘LA-RE-MI-LA-FA-RE-MI-DO-RE-FA-DO-MI-FA-RE-MI-FA-MI’ (1979).
D’altra banda, la Primavera Santos es completarà amb ‘La Xarxa Santos’, publicació amb l’editorial de l’Ajuntament de Barcelona i amb presència al festival de música ‘Inaudit’ a cura de Lluís Nacenta. El conjunt d’activitats s’allargarà durant tota la primavera d’aquest any.
Text: Redacció/ACN