S’inagura l’exposició: 50 anys de la sala Zeleste, de l’ona laietana
Es podrà visitar a la sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols fins el proper dia 20 d’agost.
La llista d’artistes de l’escuderia zelestial que va foguejar-se al mític local del barri de la Ribera de Barcelona va ser extraordinària, i va anar acompanyada d’un segell discogràfic, la promoció de festivals, una escola de música i sobretot una alenada d’aire fresc i de llibertat que va reunir la societat progressista a les acaballes del franquisme. Alguns dels artistes més representatius que van es van donar a conèixer a Zeleste són Blay Tritono, Companyia Elèctrica Dharma, Esqueixada Sniff, Fusioon, Gato Pérez, Ia & Batiste, Iceberg, Jordi Sabatés, La Rondalla de la Costa, Mirasol Colores, Música Urbana, Oriol Tramvia, Orquestra Mirasol, Orquestra Plateria, Pau Riba, Secta Sònica, Sisa, Tete Montoliu i Toti Soler.
A més, també hi havia altres noms propis –sovint integrats alhora en més d’un d’aquests grups– com Joan-Albert Amargós, Carles Benavent, Salvador Font, Emili Baleriola, Xavier Batllés, Víctor Ammann, Dave Pybus, Manel Joseph, Jordi Farràs ‘La Voss del Trópico’, Manel Camp, Santi Arisa, Albert Batiste, Eduard Altaba, Max Sunyer, Josep Mas ‘Kitflus’… Alguns dels grups esmentats van durar pocs mesos; d’altres, en canvi, han protagonitzat carreres d’èxit i ja fa més de cinquanta anys que pugen als escenaris.
La instal·lació, que s’estrena a la llegendària sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols, inclou una vintena d’espais que expliquen la història de la sala amb textos de Ferran Riera, fotografies de Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, i l’assessorament de Xavier Batllés. La mostra exhibeix també material original de l’època com discos, llibres i revistes especialitzades. El visitant podrà, a més, gaudir d’una banda sonora amb la llista de cançons més punxades a la sala, així com dels discos publicats amb segell Zeleste-Edigsa i, a més, es projectarà una entrevista inèdita amb el programador de la sala i director artístic de la discogràfica, Rafael Moll.
L’exposició vol ser també un homenatge i està dedicada a la figura de Víctor Jou, impulsor i director de la sala, que va morir el 10 d’abril passat.