Notícies Foto: Albert HernándezFoto: Albert Hernández

Súria es consolida com la capital de les caramelles amb una desena de colles i reuneix gairebé un miler de persones

31 març, 2024

La població viu “la festa major no oficial” d’aquesta cita tradicional de cant i dansa.

Súria s’ha consolidat com la capital catalana de les caramelles amb la participació d’una desena de colles aquest 2024 i que ha aplegat, aquest Diumenge de Pasqua, al voltant d’un miler de caramellaires. Enguany s’ha afegit a la llista la colla gran del Foment Cultural, que són persones “que no tenen fills a la juvenil però volen seguir ballant”, expliquen els membres de la colla juvenil d’aquest grup, Marc Peramiquel i Maria Alba Castro, i precisen que l’última incorporació, fa més de deu anys, va ser la de la Coral Sòrissons. Per això, Peramiquel i Castro presumeixen de la “bona salut” d’aquesta tradició al poble i que és “la festa major no oficial” de la localitat, que aquest cap de setmana ha viscut els actes centrals.

Els balls de bastons, els trabucaires, el cant i la dansa s’han repartit pels diferents racons de la població bagenca. En total, 10 grups distribuïts per Súria i que s’han trobat a la plaça Sant Joan del municipi per acabar la festa. Enguany, han sortit als carrers les colles del Tro Gros, La Llanterna, infantil, juvenil i grans del Foment Cultural, grans de l’Agrupació Sardanista, infantil de l’Agrupació Sardanista, Altatxu, Altatxets i Coral Sòrissons.

Tot plegat, ha reunit prop d’un miler de caramellaires de totes les edats. Peramiquel remarca com “s’ha involucrat” la gent en els últims anys i que ha possibilitat aquest creixement. En aquest sentit, apunta a la presència del jovent “pel fet que les caramelles es vinculin a una festa i no es vegin com la part tradicional de sortir i ballar”. Alhora, ambdós caramellaires recorden que les cançons han canviat el repertori amb versions que poden ser de temes actuals.

“És una festa que es viu des de molt petit, no es concep Setmana Santa sense fer caramelles”, assenyala Castro, i recalca el que va “més enllà”, ja que s’han de fer assajos i preparatius per participar en aquest esdeveniment. Per això, al seu parer, és “la festa major no oficial” de la població, “la setmana més maca” per viure a Súria.

El municipi s’ha vestit de gala amb banderoles als balcons per fer notar que el poble acull aquest esdeveniment i la ciutadania s’ha passejat amb mocadors al coll. La programació va començar dijous amb el lliurament de cintes commemoratives i la Passada Caramellaire pel nucli urbà i acabarà aquest diumenge a la nit amb un sopar i música.

Les caramelles de Súria es remunten al segle XVI i la Generalitat les va incloure en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Està considerada com la més gran de Catalunya per aquesta antiguitat i el nombre de persones que congrega.

Text: Albert Hernández/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑