Notícies Foto: WiquipèdiaFoto: Wiquipèdia

Un any de la mort de Josep Maria Espinàs

5 febrer, 2024

El cofundador d’Els Setze Jutges morí als 95 anys d’edat, a la seva ciutat, Barcelona.

Josep Maria Espinàs va ser conegut del gran públic per les novel·les, per les cròniques de viatges i pels articles periodístics. Fou autor d’una extensa obra narrativa amb la qual va aconseguir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Joanot Martorell, el Premi Sant Jordi i el Premi Víctor Català. També va ser cofundador de l’editorial La Campana i d’Els Setze Jutges.

A finals de la dècada del 1960 Espinàs va ser un dels fundadors d’Els Setze Jutges, grup que va iniciar el moviment de la Nova Cançó. Espinàs va ser un dels cantautors de més interès dels primers temps de la cançó, amb gran influència dels grans de la chanson francesa, va ser precisament l’introdutor i popularitzador de l’obra de Georges Brassens en català, el primer disc d’Els Setze Jutges va ser “Espinàs canta Brassens”. Va participar activament en les tasques de divulgació de la cançó catalana, cantant per tot Catalunya durant gairebé deu anys.

Les seves cançons tenien un aire marcat per un caràcter poètic de quotidianitat que definien les seves lletres, alguns dels seus discos van tenir gran èxit popular i va guanyar el primer Gran Premi del Disc Català el 1963. Va prendre part en la creació i l’organització de l’editora discogràfica Concèntric, així com del local de música en directe La Cova del Drac de Barcelona, on actuava com a presentador i cantautor. També és important la seva tasca com a adaptador de cançons d’altres llengües al català, especialment del francès, popularitzades per exemple per Guillermina Motta, Mercè Madolell i Els Xipis, entre d’altres. També es va ocupar de la crítica de cançó catalana a la revista Destino. El 2007 va ser guardonat amb la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya en reconeixement per la seva tasca realitzada per a Els Setze Jutges.

Josep Maria Espinàs, escriptor, periodista, cantautor… sempre en el nostre record.
Comments are closed.

Back to Top ↑