APECAT celebra més de 20 anys en la indústria discogràfica catalana
L’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans (APECAT) guardonada amb el Premi Enderrock a la seva trajectòria.
L’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans (APECAT) recollia avui el Premi Enderrock a la seva trajectòria. Un guardó que busca reconèixer i celebrar les més de dues dècades de compromís i treball de l’associació en favor del sector discogràfic de Catalunya, així com el seu paper fonamental en el creixement i consolidació de la indústria musical catalana.
APECAT neix amb l’objectiu de defensar els interessos dels segells discogràfics catalans per a enfrontar de manera unificada i conjunta els canvis i desafiaments del mercat musical. “La indústria catalana està representada per petites i mitjanes empreses, sovint molt petites, que tenen el repte de competir amb estructures molt més grans i de mantenir el seu posicionament davant de gegants multinacionals de producció, tecnologia i audiències; l’associació vol posar recursos en comú per assolir reptes que només són sostenibles des d’una mirada conjunta que permeti a la indústria catalana prou volum per garantir la seva presència i, per tant, la supervivència de músiques minoritàries ” explica Eva Faustino directora gerent d’APECAT.
Banderers de la consigna “la unió fa la força”, actualment, l’associació representa a 53 segells editorials i productors fonogràfics i 43 empreses. Abastant prop del 80% del mercat independent del territori, on el seu treball ha estat clau per a la professionalització del sector i la promoció de la música catalana tant en l’àmbit local com internacional. Així, avui dia, podem trobar més de 250.000 cançons al catàleg APECAT dels seus socis.
Al llarg d’aquests vint-i-dos anys, APECAT ha dut a terme diverses d’iniciatives amb l’objectiu de beneficiar, des de productors de fonogrames i editors, fins a artistes i intèrprets. Un exemple és Fonograma, el projecte insígnia de l’associació. Fonograma és un esdeveniment anual que busca reflexionar sobre el paper de les productores i discogràfiques després de l’impacte de la digitalització i les noves tecnologies i que, amb dues reeixides edicions a la seva esquena, s’ha convertit ja en un dels esdeveniments de referència en el sector.
D’altra banda, en línia amb el seu compromís amb la promoció de la música catalana, APECAT impulsa, al costat de l’Acadèmia Catalana de la Música, la iniciativa Músicakm0.cat, una campanya destinada a fomentar el consum de música produïda a Catalunya i fer costat als qui la fan possible. A més, l’associació participa també en el projecte E-Biblio, que dota a les biblioteques públiques de Catalunya d’una cuidada selecció d’àlbums i EPs, contribuint així a la difusió de la música del territori.
En aquest sentit, fidel al seu compromís amb el sector, la comesa de APECAT és clara: enfortir i donar visibilitat a la indústria discogràfica catalana. Una missió que duu a terme actuant com a interlocutor davant administracions i entitats públiques i privades, vetllant pels interessos dels seus associats. “La indústria de la música, en especial l’enregistrada, és complexa i tots els rols són necessaris, cada baula de la cadena ha de fer la seva funció de la millor manera possible en benefici de totes” comenta Faustino.
APECAT ofereix als seus socis assessorament financer, dona impuls a l’activitat comercial i potència la presència de la música catalana en fires nacionals i internacionals. A més, l’associació té també un fort vessant divulgador a través del qual transmet informació rellevant del sector i organitza jornades de formació, fòrums d’opinió i seminaris, activitats que, al seu torn, permeten també l’ampliació de la xarxa de contactes professionals dels socis.
D’aquesta manera, el Premi Enderrock a la seva trajectòria suposa un reconeixement a l’esforç col·lectiu de les discogràfiques catalanes que, a través d’APECAT, han contribuït a consolidar un sector essencial per a la cultura i la música del país. Un guardó que serveix a l’associació per a prendre impuls i reafirmar el seu compromís de continuar treballant per l’enfortiment i la projecció de la indústria discogràfica catalana.