El Concert de Sant Esteve proposa un viatge musical entre les celebracions nadalenques del món i la tradició catalana
El concert, amb les localitats exhaurides, reunirà sobre l’escenari els 350 cantaires de l’Orfeó Català.
Un any més, el Palau de la Música Catalana acollirà el 26 de desembre un dels esdeveniments més emblemàtics de l’any, el Concert de Sant Esteve, que reunirà un any més a l’escenari modernista els 350 cantaires que integren les formacions de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau. Aquest any proposa un viatge musical per descobrir com se celebra el Nadal i les festes associades a les dates arreu del món, com també a Catalunya, fent valdre les tradicions i la cultura més populars.
Com ha explicat el director de l’Orfeó Català i el Cor Jove de l’Orfeó Català, Pablo Larraz, el concert d’aquest any, que estarà presentat per l’actriu Paula Malia, constarà de dues parts. La primera la protagonitzarà la música catalana, amb nadales i arranjaments de compositors com Bernat Vivancos, Baltasar Bibiloni o Jordi Domènech.
Hi haurà tres estrenes un arranjament de Joan Vives de l’obra ‘Les dotze van tocant’ de Francesc Civil; ‘Bi gabon-kanta’, de la compositora donostiarra Eva Ugalde, basada en dues cançons populars basques, i tres fragments de ‘La nit de Nadal’ de Joan Lamote de Grignon amb arranjaments de Jordi Morales Mateu.
El viatge cap al món començarà a la segona part i portarà el públic d’Anglaterra als Estats Units i Llatinoamèrica, amb una última parada al Marroc abans de tornar a casa. S’estrenaran dues obres; ‘It’s the most wonderful time of the year’, la popular nadala d’Edward Pola i George Wyle, harmonitzada per Joan Mas Soler, amb la participació del reconegut i premiat quartet de música barbershop Metropolitan Union grup convidat en aquesta edició i que interpretarà en solitari una nadala en aquest estil musical. S’estrenarà també la cançó popular uruguaiana ‘Candombe del 6 de enero’, dedicada a la festivitat dels Reis de l’Orient, amb arranjament d’Álvaro Metzger. S’escoltaran també peces de la tradició popular anglosaxona, amb harmonitzacions de grans compositors corals, com Ola Gjeilo o John Rutter, ritmes tropicals i dansats de Llatinoamèrica i un cant africà de gran optimisme.
El recorregut acabarà amb la tornada a la cultura popular catalana mitjançant l’estrena de ‘De Nadal a Sant Josep de Xavier Pastrana’, una suite de quatre nadales populars catalanes que interpretaran tots els cors damunt l’escenari en el primer tutti de la nit. El punt final del concert i una de les sorpreses de la nit la posarà la colla de Geganters i Grallers de Castellterçol.
L’actuació es clourà amb tradicional ‘El cant de la senyera’, l’himne de l’Orfeó Català, amb tots els cors reunits a l’escenari i amb la participació del públic; i com a bis s’oferirà ‘El petit timbaler’, amb un arranjament i traducció de Joan Vives.
Els cantants estrenaran també vestuari de la mà de la dissenyadora Txell Miras, que ha explicat que es buscava que tothom es pogués sentir-hi “còmode” i que, alhora, fugís de les “etiquetes de gènere”.
Text: Bernat Garcia/ACN