Notícies Foto: Josep Maria Martí DuranFoto: Josep Maria Martí Duran

El Museu de la Música celebra les primeres Jornades d’Organologia, gratuïtes i per al públic general

7 novembre, 2023

Del 9 a l’11 de novembre, s’impulsen ponències sobre les col·leccions del Museu, comunicacions de recerca i també tallers pràctics sobre manteniment d’instruments.

El Museu de la Música organitza els propers 9, 10 i 11 de novembre les primeres Jornades d’Organologia, obertes a tota la ciutadania i gratuïtes, per donar a conèixer el valor de les;col·leccions que conté, tant des d’un punt de vista divulgatiu com de recerca. Segons Jordi Alomar, director del Museu, aquesta trobada vol també “mostrar maneres diferents de fer reviure el patrimoni, mostrar la diversitat de professions lligades a l’estudi i a la preservació dels instruments i, fins i tot, estimular la creació”. 

Les jornades prenen el relleu als cursos d’un dia o conferències que s’han anat celebrant cada tardor des de fa més de quinze anys. Ara, durant tres dies seguits, s’oferiran ponències, comunicacions de recerca, tallers pràctics de manteniment d’instruments a càrrec d’especialistes i concerts. Entre els ponents, destaca la presència de la catedràtica de musicologia de la Universitat Complutense de Madrid Cristina Bordas.

De fet, l’intèrpret de música antiga Josep Maria Martí Duran oferirà el concert inaugural el dijous 9/11 (20 h), també inclòs dins del cicle Guitarres ofert pel Museu de la Música. L’artista posarà en valor  la col·lecció de guitarres històriques del Museu, tocant una de les joies de la col·lecció: la Guitarra dels Lleons.

Les primeres Jornades d’Organologia abordaran dos temes clau que el Museu impulsa per a la preservació de la seva col·lecció: d’una banda, es parlarà del projecte d’impressió 3D d’instruments que es va iniciar la temporada passada i gràcies al qual ja s’han pogut escanejar i reproduir amb materials plàstics mitja dotzena de peces icòniques i representatives de la col·lecció per ser estudiades i usades en l’àmbit educatiu o divulgatiu.

De l’altra, es presentarà també el projecte de samplerització d’instruments de la col·lecció. El Museu i l’ESMUC han enregistrat les freqüències d’una desena instruments patrimonials, alguns en ús musical però altres sense possibilitat de restauració ni de posar-se a l’abast del públic, per emular-ne digitalment el so i poder crear un dispositiu que funciona com una biblioteca de sons, apta per a ser utilitzada pels visitants. Aquest interactiu, anomenat electròfon híbrid, es presentarà dissabte 11/11 i formarà part del projecte elaborat per l’artista sonor Alfredo Costa Monteiro, titulat Fragments d’oblit. L’artista oferirà un concert aquell mateix dissabte a les 19 h com a tancament de les jornades per mostrar la seva recerca.




Comments are closed.

Back to Top ↑