El Museu de la Música presenta el projecte CATICAT
Es tracta d’un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals de Catalunya.
Avui s’ha presentat en roda de premsa al Museu de la Música de Barcelona el projecte CATICAT, un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals presents als museus i col·leccions públiques de Catalunya. Es tracta d’una finestra al patrimoni musical català que ofereix un punt d’accés únic a uns 4.000 instruments de 31 museus del territori.
El projecte es va iniciar el 2001, liderat pel Museu de la Música, amb l’objectiu de localitzar, inventariar i documentar totes les col·leccions públiques d’instruments musicals del país. En aquesta primera fase es van documentar més de 1.500 instruments provinents de col·leccions de 17 institucions. Els resultats d’aquestes primeres campanyes de recerca van donar forma a una primera base de dades, amb una vintena de camps que descriuen el nom de l’objecte, les dimensions, l’autoria, el lloc, les inscripcions, la classificació organològica i un llarg etcètera.
Durant les dues dècades següents la digitalització s’ha imposat, fent possible així l’accés massiu i gairebé il·limitat a la informació sobre col·leccions, obres d’art i patrimoni en general arreu del món. A més, les institucions patrimonials han desenvolupat estàndards i pautes normalitzades per a la catalogació d’obres d’art i per a les imatges digitals que les identifiquen.
Tenint en compte aquest context, era imprescindible que el projecte s’actualitzés. El 2020, el Centre Robert Gerhard, que vetlla per promoure i difondre el patrimoni musical català, va reprendre el projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per completar i ampliar la informació recollida en la primera etapa i publicar-la en un web específic que permetés consultar tots els instruments existents a Catalunya des de qualsevol lloc del món. El portal web s’ha dut a terme amb les empreses Coeli, Edittio i Veraicon.
Aquesta és una iniciativa de llarg recorregut. En aquest sentit, Jordi Alomar, director del Museu de la Música de Barcelona, ha declarat que “el projecte CATICAT compta ara amb la presència de 31 institucions participants i esperem la incorporació d’altres museus que tinguin als seus fons elements que puguin formar part d’aquest projecte. Actualment en tenim detectats una cinquantena i estem oberts a rebre propostes d’altres institucions que encara no hi participin. Aprofitem per anunciar que pròximament s’incorporarà el fons d’instruments musicals del Museu Etnològic i Cultures del Món de Barcelona, amb prop de 800 instruments i que suposarà una significativa ampliació dels recursos disponibles al web”.