El nou disc de Guillem Ballaz, “Substrat”
Surt el proper dilluns, dia 24, i compta amb la col·laboració d’Andrea Motis, Adrià Dilmé i Marcel Casellas.
En el disc també hi ha dues tonades de bressol i fragments de danses i melodies que es barregen creant nous paisatges sonors. A sobre d’aquest substrat s’hi passeja la poesia popular i la glossa (cançó improvisada) que, en els directes, permet la intervenció del públic fent que creixi un ecosistema lleugerament diferent en funció del moment i del context. Amb l’essència de la veu i la percussió s’hi troben lligams antics com el cant redoblat eivissenc, una cançó de bressol basca enregistrada amb la col·laboració d’Andrea Motis o dos joiks samis, un dels quals és de la cantant i activista Sami Mari Boine. A ‘Substrat’ s’ha establert un petit diàleg amb aquesta cultura, alhora tan llunyana i tan propera, en una barreja mai feta fins ara, enllaçant tradicions antigues del nord i sud d’Europa.
Les cançons de pandero catalanes són un patrimoni encara molt desconegut que el músic Guillem Ballaz, un referent en aquest camp, fa anys que investiga i divulga. Ell mateix s’ha fabricat els panderos quadrats seguint els mètodes constructius dels instruments preservats en museus i arxius privats d’arreu de Catalunya. La riquesa de les formes musicals de les tonades -els compassos, els modes- també són poc habituals i, malgrat la seva complexitat, les cançons sonen properes i senzilles en un joc de subtileses.
Les lletres poètiques, que no ensucrades, parlen de les contradiccions del viure; de l’amor malgrat el desamor, de l’alegria i la tristesa pel pas del temps, del despit com a defensa davant una ferida oberta… Una de les cançons, originària del Pallars, en Guillem Ballaz l’ha vestit amb una lletra de temàtica ecologista enllaçant-la amb el discurs de la cantant noruega Mari Boine que, als anys 80, ja alçava la veu davant la fragilitat de l’àrtic. Avui aquesta fragilitat la patim especialment les cultures de l’arc Mediterrani.
En Guillem Ballaz és un músic multiinstrumentista que busca la inspiració en els marges de la tradició, rescatant allò que ha quedat bandejat per posar-ho al servei de noves lletres i formes, en un treball a cavall entre la música d’arrel i la d’autor. En la gravació, a banda de la Marta Rius i la Maia Kanaan, que l’acompanyen en els directes també hi han col·laborat l’Andrea Motis, la cantant eivissenca Catalina Marí, el contrabaixista Marcel Casellas i l’Adrià Dilmé, cantant de Germà Negre, entre d’altres.