Notícies Foto: Festival CàntutFoto: Festival Càntut

La 7a edició del Festival Càntut tanca amb els objectius assolits

20 novembre, 2023

El Festival ha comptat amb moments especials i emotius, com un homenatge a Els Esquirols o l’estrena oficial del disc “Udolç”, d’Alba Careta i Henrio.

El projecte “Càntut.Cançons de tradició oral” ha tancat la setena edició del Festival assolint amb èxit els objectius amb els quals va néixer: posar en valor i difondre el patrimoni de transmissió oral de les comarques gironines. Durant el cap de setmana s’han ofert 25 propostes, entre concerts, xerrades, tallers i moments i espais per cantar en comunitat, la meitat especialment ideades per al Festival. El 60 % de les propostes han estat gratuïtes i han comptat amb una molt bona afluència de públic, i de les que requerien entrades, 6 han exhaurit totes les localitats.

Després de set edicions a Cassà de la Selva, el Festival Càntut segueix amb la voluntat de mantenir la seva essència i format per seguir investigant, recopilant i difonent el patrimoni immaterial del país. I això passa per continuar oferint una trobada per a totes les edats, de proximitat, participativa i emotiva en què es continuï la cadena de transmissió d’aquest repertori.

Aquest any, s’ha viscut un cap de setmana intens al voltant de diversos eixos. En primer lloc, les cançons de joc, amb la recerca de la comunitat educativa de Cassà de la Selva en el marc del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, segons la qual s’han recollit 186 cançons, que s’han pogut escoltar durant el festival a la Gramola del Càntut situada a la plaça de la Coma; la reedició del cançoner de la Fira del Joc que va tenir lloc als anys 80 a Cassà de la Selva; activitats vinculades com el taller familiar de jocs tradicionals de Miqui Giménez; la presentació Les cançons de joc. Una experiència de recollida a Arbúcies; la mostra del curs Santi Serratosa i Càntut, de percussió corporal amb cançons i cantarelles de joc; el concert de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, amb els infants més petits de l’escola cantant cançons de joc, i la cançó d’enguany -i protagonista de la tercera capseta de música de la col·lecció- “Arri, arri, tatanet”. En segon lloc, la retrobada de Belda i Sanjosex, set anys després de la publicació del disc Càntut, el primer dela col·lecció discogràfica del projecte i l’estrena oficial del disc “Udolç”, d’Alba Careta i Henrio, dues actuacions emotives i especials per al públic del Càntut. En tercer lloc, si bé l’objectiu del festival és donar vida a les caçons de transmissió oral, des del projecte també es vol visibilitzar i donar valor a la feina de tantes persones que han precedit del Càntut i que continuen treballant en aquest camp. És el cas de Jaume Arnella, Artur Blasco, Ramon Manent… i, concretament en aquesta edició del Festival, s’ha volgut homenatjar Els Esquirols. En aquest sentit, el dissabte s’han viscut moments molt emotius, tant a la xerrada que han ofert al Pati de Can Trinxeria davant d’un nombrós públic, com en la seva participació posterior al Càntut a taula amb Marcel Marimon + Fenya Rai, amb els assistents cantant junts algunes de les seves cançons més emblemàtiques, com “Torna, torna Serrallonga” o “Fent camí”. Cal destacar, precisament, la creació d’espais i moments per cantar col·lectivament, com els Dinars de cantadors i cantadores, els Càntut a taula amb Fetus i Marcel Marimon + Fenya Rai, i els vermuts cantats amb Ivan Caro i amb Manelic de Pera a la plaça de la Coma, entre d’altres.
Comments are closed.

Back to Top ↑