Notícies Foto: Ulisses OrtizFoto: Ulisses Ortiz

La Maria esdevé la gran guanyadora de la XVIII edició del Premis Ovidi a la Música en Valencià

23 octubre, 2023

Aconsegueix tres premis: Premi Revelació, Millor Cançó i Millor Producció i Arranjaments.

La gala de la divuitena edició dels Premis Ovidi a la Música en Valencià, conduïda per la periodista Amàlia Garrigós, s’ha celebrat al Gran Teatre de Xàtiva ple de gom a gom i en un ambient festiu i càlid. Els aplaudiments als guanyadors i finalistes han sigut constants. Els jurats, formats per periodistes i experts en música i disseny, han destacat l’alta qualitat de la producció artística de la nostra música. Els jurats han hagut de tenir en compte més de 200 treballs, la qual cosa subratlla que es manté un alt nivell de producció i es consoliden les tendències dels darrers anys.

El COM –Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià- ha volgut retre homenatge a dos homenots de la nostra música recentment desapareguts. Així, s’ha projectat un fragment d’una actuació de Lluís Miquel en plenitud cantant “Construcció”, una magnífica versió de Chico Buarque. Llavors, hem tingut un dels moments més emotius quan s’ha recordat la figura de Manolo Miralles, president del COM durant els darrers 17 anys, i s’ha projectat un vídeo amb fotografies seues amb Al Tall, el grup de la seua vida, i amb la seua cançó “D’avui és el cantar”. Més d’una llàgrima s’ha vist per la platea. Des de l’organització dels Premis, s’ha aprofitat el moment per anunciar que el proper 22 de març de 2024 i en aquest mateix teatre es farà un gran homenatge a Manolo Miralles amb la participació d’un gran quantitat de músics amics. Tot seguit, el seu company d’Al Tall, Vicent Torrent, ha pujat a l’escenari per a lliurar el premi al Millor disc de Folk que ha recaigut en Pep Gimeno “Botifarra”. A continuació, el Botifarra ha cantat la cançó de Raimon “Una vaca amb un vedellet en braços”.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha recollit el Premi a la Trajectòria Artística que el COM li ha atorgat a Raimon i que li ha lliurat el president del Col·lectiu Jesús Barranco. L’alcalde adreçant-se al públic de la sala ha dit: “En primer lloc, vull excusar l’assistència de Raimon a aquest acte al qual li ha resultat impossible assistir i, al mateix temps, dir-vos que es troba enormement agraït per haver rebut aquest reconeixement”. Citant Raimon ha assenyalat. “Que companyes i companys de professió t’atorguen un guardó com aquest és un motiu d’orgull i un fet força emotiu, més encara si la gala se celebra a la ciutat de Xàtiva”, que com Raimon diu, és predilecta al seu cor. “La trajectòria artística de Raimon ha estat un autèntic símbol que ha influït i ha inspirat a milers de creadors en la nostra llengua, així com un orgull del qual ens agrada presumir a la seua ciutat. Perquè Raimon és una figura clau de la nostra cultura sense la qual no s’entendria el panorama musical valencià actual, qui ha aconseguit donar-li a la seua obra una projecció internacional com poques altres. Així és que moltíssimes gràcies per aquest premi, en nom de Raimon i en nom de la ciutadania de Xàtiva.”

En acabat el seu parlament, ha sigut el torn del president del COM, Jesús Barranco, el qual, molt emocionat per la pèrdua recent del company Manolo Miralles, ha volgut evocar alguns moments compartits, ha recordat l’Aplec prohibit de Bocairent, ara fa 60 anys, en el qual havia de cantar Raimon, i ha celebrat que “malgrat el context de fragilitat de la indústria discogràfica, malgrat la sensació de fer sovint malabarismes sobre una corda fluixa, hem pogut construir i hem sabut fer visible una escena rica, diversa i plural. Una escena en permanent renovació però que no oblida referents; una escena que és paritària, compromesa, expansiva.”

En aquest enllaç podeu trobar l’entrevista que li vam fer a La Maria, el 17 de novembre de 2022, just quan va sortir el seu senzill “Mon vetlatori”: 

Premis Ovidi 2023, OBRES GUANYADORES

Jurats: Josep Vicent Frechina (secretari del jurat música), Cèsar Amiguet (secretari del jurat de disseny i videoclip), Xavier Aliaga, Vicent Xavier Contrí, Amàlia Garrigós, Anna Roig Llabata, Quim Vilarnau.

MILLOR DISC DE CANÇÓ

Carles Dénia, Mussol (autoedició, 2023)

MILLOR DISC DE PÚBLIC FAMILIAR

Canta Canalla, Pim Pam Pum (Bureo Músiques, 2023)

MILLOR DISC DE FOLK

Pep Gimeno Botifarra, Ja ve l’aire (El Mico Entertainment, 2022)

MILLOR DISC DE HIP HOP I ELECTRÒNICA

Sa Pena, Principis (autoedició, 2023)

MILLOR DISC DE MESTISSATGE

Maluks, Cor i foc (Propaganda pel Fet!, 2023)

MILLOR DISC DE POP

Ona Nua, Superpop (Onanua Produccions, 2023)

MILLOR DISC DE ROCK

Josu Miró, La llum (La Fera CC, 2023)

ARTISTA REVELACIÓ

La Maria, L’Assumpció (Propaganda pel Fet!, 2023)

MILLOR PRODUCCIÓ I ARRANJAMENTS

La Maria, L’Assumpció (Propaganda pel Fet!, 2023)

MILLOR CANÇÓ

 “Mon vetlatori”, La Maria, L’Assumpció (Propaganda pel Fet!, 2023)

MILLOR LLETRA

“Ara o mai”, Carles Dénia, Mussol (autoedició, 2023)

MILLOR DISSENY

Albert Doménech per L’Actor Secundari, L’Actor Secundari i l’eco dels passos en fals (La Fera CC, 2023)

MILLOR VIDEOCLIP

 “Mitja lluna i l’estel (a contracor)” de VerdCel
Comments are closed.

Back to Top ↑