Notícies Foto: UPCFoto: UPC

La UPC investeix doctor ‘honoris causa’ el pianista i informàtic Ignasi Terraza

21 març, 2024

Va ser la primera persona cega a llicenciar-se en Informàtica a l’estat espanyol.

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha investit doctor ‘honoris causa’ el pianista de jazz Ignasi Terraza, alumne de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i primera persona cega a llicenciar-se en Informàtica a l’estat espanyol. El professor Jordi Cortadella ha actuat com a padrí de l’acte d’investidura, que ha tingut lloc a l’Auditori ONCE, a Barcelona. Amb la distinció la UPC ha volgut reconèixer la tasca del pianista com a referent per a les persones amb discapacitat visual que fan estudis d’enginyeria, així com la seva vinculació amb la universitat. Per exemple, Terraza va col·laborar en el disseny d’un terminal d’una línia braille.

Va dissenyar també una aula informàtica a l’ONCE amb quatre terminals braille de 80 caràcters i el programari de suport a l’usuari i traducció al format de la impressora braille.

Precisament, l’investit ha parlat en el seu discurs del paper “fonamental” de la tecnologia per millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat. “Avui, la informàtica és imprescindible per a tothom que té aquesta discapacitat i s’ha convertit en els nostres ulls auxiliars”, ha assegurat. Amb tot ha afegit que queden molts reptes pendents i ha demanat que l’accessibilitat sigui concebuda des de l’origen. “Altrament, mai no serà plena”, ha dit.

“Espero que algun dia arribin les normatives que obliguin a desenvolupar dispositius i programes que siguin pensats per a totes les persones, sense cap exclusió”, ha afirmat. I ha demanat a la UPC el compromís per aconseguir que els pròxims enginyers “incorporin en la seva formació el coneixement i la capacitat perquè la tecnologia futura sigui plenament accessible per a tothom”.

Ignasi Terraza (1962) va començar a estudiar piano al Conservatori de Barcelona amb onze anys, dos després de perdre la vista. Tot i que cursava estudis de piano clàssic, la inquietud pel llenguatge de la música jazz i la facilitat per improvisar el van portar a explorar aquest estil musical de forma autodidacta.

Text: Redacció/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑