Notícies Foto: Guillem Roset/ACNFoto: Guillem Roset/ACN

L’Any Estellés commemorarà el centenari del naixement del poeta amb la música molt present

15 febrer, 2024

Les Corts Valencianes rebutgen celebrar la iniciativa però la societat civil impulsarà actes.

La Institució de les Lletres Catalanes ha presentat aquest dijous l’Any Estellés que commemorarà el centenari del naixement del poeta valencià més important des d’Ausiàs March. Després que les Corts Valencianes, amb majoria de PP i Vox, hagin rebutjat celebrar l’Any Estellés i ho faran entitats de la societat civil, la iniciativa buscarà reivindicar i revisitar l’autor amb diversitat d’actes arreu de Catalunya i al País Valencià i amb novetats editorials. Comissariat per l’escriptora Àngels Gregori, l’Any Estellés vol situar de forma definitiva el poeta dins el cànon de la literatura catalana i exportar la seva obra fora de les fronteres lingüístiques. Per fer-ho s’impulsaran lectures, exposicions, rutes o congressos.

L’Any Estellés, organitzat pel Departament de Cultura i la Plataforma Cívica Cent d’Estellés, comptarà d’entrada amb més d’un centenar d’activitats, una cinquantena al País Valencià.

A banda de les reedicions previstes de la seva obra, les traduccions o les novetats bibliogràfiques que sortiran en ocasió d’aquesta efemèride, l’Any Estellés posarà damunt de la taula el català com a llengua i cultura compartida als territoris de parla catalana.

La commemoració arrencarà el 21 de març amb el Dia Mundial de la Poesia que girarà al voltant del poema estellesià ‘m’he estimat molt la vida’. Amb aquest pretext s’impulsaran diversitat d’activitats arreu del territori amb un acte central al CCCB de Barcelona el mateix 21 de març.

Pel que fa als actes destacats al País Valencià, hi haurà el concert en homenatge a Vicent Andrés que tindrà lloc el 7 de setembre a l’auditori de Burjassot. Aquest concert serà el tret de sortida a les festes, sopars i nits Estellés que s’allargaran diverses setmanes. S’hi convocaran tots els artistes i grups que hagin musicat Estellés. La coordinació artística la portarà el Col·lectiu Ovidi Montllor. Es tracta d’uns sopars que s’organitzen arreu dels territoris de parla catalana des de 2010.

En aquest sentit, el 26 de setembre s’oferirà la Festa Estellés simultània a Barcelona i a València, amb connexions amb altres poblacions i organitzada per Òmnium Cultural i Acció Cultural del País Valencià, en el marc de la Setmana del Llibre en Català.

La programació es completarà amb diversitat de jornades acadèmiques, simposis i congressos, tant nacionals com internacionals, amb l’objectiu d’estudiar i endinsar-se en la figura de l’autor des de perspectives diverses, com ara el Congrés Internacional Vicent Andrés Estellés a la Universitat d’Alacant.

Entre les activitats més destacades també hi haurà actes i espectacles teatrals, musicals i literaris per a tots els públics en esdeveniments com l’Ara Poesia de Girona, la Xarxa de Viles de Llibres, el Barcelona Poesia o la Setmana del Llibre en Català.

En roda de premsa, tant la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, com la comissària de la commemoració han comentat la situació política al País Valencià. La comissària ha lamentat la “censura cultural” que es produirà amb l’Any Estellés però ha dit que aquesta el que ha generat són moltes més ganes de celebrar-ho. Al seu torn, Arretxe ha lamentat no poder comptar amb la col·laboració de totes les institucions.

Text: Guillem Roset/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑