L’Auditori de Girona presenta la temporada 2024 marcada pels grans noms, el risc artístic i el compromís social
Amb el missatge “Vine i vola” durant aquesta temporada, l’equipament gironí oferirà 33 propostes.
L’Auditori de Girona presenta la temporada Hivern/Primavera 2024, que comptarà amb 33 propostes d’estils diversos, tant pel que fa a músiques modernes com de clàssica. Els grans noms nacionals i internacionals, el risc artístic i el compromís social que, amb el missatge “vine i vola” convida al públic a una temporada comptarà amb artistes com Sara Baras, The Tyets, Paco Ibáñez, Dee Dee Bridgewater, Valeria Castro i Christina Rosenvinge, Isabelle Faust, Núria Rial, Amandine Beyer & GLI Incogniti i Trio Fortuny & Mal Pelo, entre d’altres. Aquesta temporada, l’estudi d’investigació audiovisual Playmodes serà l’artista convidat.
Diversa i d’alta qualitat, la nova programació de l’Auditori de Girona segueix la línia de les temporades precedents, amb estreta vinculació amb els principals agents de l’entorn i caràcter de servei públic. “Volem que l’Auditori sigui com una casa, la casa de les ocasions especials on tothom hi tingui cabuda”, afirma David Ibáñez, director de l’Auditori de Girona.
En l’àmbit de músiques modernes, el cartell abraça propostes d’estils diversos. Iniciarà la programació l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, amb l’inici de gira del seu nou projecte, Crui (20 de gener). Seguirà el concert de Mazoni, Temps mort, coorganitzat amb el Festival Neu! (26 de gener). El mes següent serà el torn del pianista menorquí Marco Mezquida, que arribarà a l’Auditori amb Tornado, un àlbum concebut per dos amics amb qui comparteix una llarga història de música: Ramon Prats i Masa Kamaguchi (3 de febrer). També arribarà un dels plats forts, la ballarina i coreògrafa Sara Baras, que estrenarà a Catalunya un homenatge a Paco de Lucía, amb l’espectacle Vuela (10 de febrer). Uns dies més tard, la cantautora canària Valeria Castro oferirà les cançons del seu primer disc, Con cariño y con cuidado (16 de febrer). Christina Rosenvinge presentarà Los Versos Sáficos, un àlbum en què reinterpreta els versos de la genial poeta grega (2 de març). En el marc del Black Music Festival arribaran dues propostes: l’única actuació a Catalunya de la cantant novaiorquesa Catherine Russell (8 de març) i l’estrena absoluta de Dee Dee Bridgewater & Girona Jazz Project (9 de març). Uns dies més tard, l’artista Triquell, un dels noms més coneguts de la nova fornada de músics catalans, presentarà el seu nou EP a l’Auditori de Girona (16 de març). Juntament amb el Festival Girona A Cappella, s’ha programat l’actuació de Faada Freddy, que serà l’únic concert a Catalunya que oferirà el cantant senegalès (18 de maig). La pianista i compositora Laura Andrés presentarà Venus, al costat de la violinista Roser Loscos (24 de maig). I, finalment, el reconegut artista i icona per diverses generacions Paco Ibáñez presentarà Érase una vez…, un concert en què als seus 89 anys reivindica l’humanisme enfront de la barbàrie del segle XXI (7 de juny).
Pel que fa a la música clàssica, en aquesta ocasió s’ofereix un nou cicle, l’Experiència Clàssica: una selecció de concerts de música de cambra amb figures prestigioses de l’escena nacional i internacional que interpretaran una repertori escollit per a l’ocasió i on el públic estarà acompanyat d’un “guia musical” per millorar l’experiència al concert a través d’una preparació prèvia. Aquests concerts tindran un format íntim i reduït i dos d’ells tindran lloc al Claustre de la Catedral per provocar un diàleg entre música i patrimoni. Es tracta de l’únic concert a Catalunya d’Amandine Beyer & GLI Incogniti, que oferiran una selecció de Les sonates del Rosari de Biber (28 d’abril). També de Trio Fortuny & Mal Pelo (19 de maig), amb un programa especial sobre La nit transfigurada de Schönberg. El concert de Núria Rial, una de les veus més paradigmàtiques del repertori barroc i clàssic dels darrers anys, que oferirà A trè (29 maig – Claustre Catedral). I, finalment, la violinista Isabelle Faust, amb un repertori de Bach i una obra d’estrena de Joan Magrané, encarregada per l’Auditori de Girona (6 de juny – Claustre Catedral). També els grans concerts ja anunciats del tenor Javier Camarena (14 de gener), Mussorgsky: Quadres d’una exposició, amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (7 d’abril), i Bach: La Passió segons Sant Joan, una versió participativa amb dramatúrgia de Sergi Belbel (4 de maig).
Pel que fa a l’Auditori Obert, a més de xerrades prèvies i activitats vinculades a algunes de les actuacions destaca la proposta participativa Grans veus. Canta els hits de tota una vida, un cor de cantaires per a persones majors de 60 anys amb veu i direcció de Karol Green (18 de febrer) i Un matí d’orquestra, amb la GIO Symphonia (2 de febrer) dirigit a col·lectius en situació de risc d’exclusió social. Seguint aquesta aposta pel compromís social i, com a novetats: el concert familiar de The Tyets, s’oferirà traducció a llengua de signes, a càrrec d’EnCantados (28 de gener) i s’instal·laran franges podo-tàctils per facilitar l’accessibilitat de persones invidents durant els concerts. En aquesta línia d’Auditori Obert, se segueix apostant pel servei de cangur durant la temporada, per l’espai calma i pel sistema de bucles magnètics, garantint concerts accessibles a persones amb discapacitat auditiva.
En el marc del cicle Descoberta, i estirant el fil de l’artista convidat de la temporada, l’Auditori de Girona ofereix la Nit d’avantguardes sonores, dues actuacions d’experiències sonores especials, el 25 de maig: Forms, amb Playmodes & Quartet Brossa, i Estornells de Xavi Lloses. El cicle Descoberta també comptarà tres mirades a la creativitat femenina actual amb els concerts de Celeste Alías dedicat a la cantant mexicana Chavela Vargas (27 de gener); Meritxell Neddermann, dins la gira de presentació del seu segon disc d’estudi (23 de febrer), i l’estrena oficial del nou treball de la cantautora mallorquina Maria Jaume (22 de març).
Com a propostes familiars, en aquesta ocasió, l’equipament gironí comptarà amb l’espectacle Madame Lumière, destinat a infants de 0 a 3 anys (10 de març), Reggae per xics, amb la preestrena del nou espectacle, El cuc quàntic (12 de maig) i amb dues propostes per a tots els públics: Marvel VS DC Simfònic, amb les millors BSO de superherois a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia (24 de febrer) i el concert El cor del Mediterrani, a càrrec de les Corals Joves de Catalunya (21 d’abril).