Notícies Foto: CanetRockFoto: CanetRock

Només un dels cinc festivals de música més subvencionats per la Generalitat de Catalunya el 2022 té més d’un 30 % de música en català

3 juliol, 2023

Ha estat presentat l’InformeCAT 2023, un document que mostra una panoràmica de la salut del català a través d’un recull de 50 dades dels diversos àmbits.

Plataforma per la Llengua ha publicat aquest dilluns, la dotzena edició de l’InformeCAT, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic.

Una de les dades d’aquest informe és que només un dels cinc festivals de música, més subvencionats per la Generalitat de Catalunya el 2022, té més d’un 30% de música en català. L’informe diu exactament el següent:

“L’any 2022, els festivals de Cap Roig, Vida, Cruïlla, Porta Ferrada i Canet Rock van ser els cinc festivals de música amb més subvenció de la Generalitat de Catalunya. Només un, el Canet Rock, va portar una majoria de grups en llengua catalana, concretament el 70,0 %. En canvi, cap dels altres quatre festivals no va arribar a tenir un 30,0 % de presència de grups en català: al Cruïlla van ser el 17,8 %; al Festival Vida, el 19,6 %; al de Cap Roig, el 24,2 %, i al de Porta Ferrada, el 29,4 %. En tres festivals, el Cap Roig, el Vida i el Porta Ferrada, la presència del català el 2022 va ser similar a la del 2021. En el cas del Canet Rock, va augmentar significativament i va passar del 57,1 % al 70,0 %. En el cas del Cruïlla, la tendència va ser a la inversa: va baixar del 24,7 % al 17,8 %. En el conjunt dels cinc festivals, la presència de català era del 25,0 % dels grups l’any 2022 i del 27,6 % el 2021.

L’Institut de les Empreses Culturals (ICEC) va finançar entre un 10,0 i un 30,0 % del pressupost dels festivals, mitjançant la línia d’ajuts anomenada, ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions. Tanmateix, l’ICEC no va aprofitar aquesta posició per establir requisits que garantissin una presència majoritària de la música en català. Actualment, la presència del català és només un mèrit: la Generalitat valora amb 15 punts, d’un total de 35, el fet que el festival inclogui un 25,0 % de música en català o occità, però no és pas un requisit per obtenir la subvenció. Aquest és, precisament, un dels principals greuges que va denunciar Plataforma per la Llengua el 2018 amb la campanya «Les xifres canten», i que va aconseguir el suport de molts grups musicals i artistes per demanar un canvi a favor del català en els requisits de les subvencions per al sector musical.”

I així continuem, un clar exemple és la nostra emissora de ràdio, 24 hores al dia, 100% música en català i cap ajut ni subvenció, ni per part d’estaments públics ni privats. El 2024 ja farà 10 anys.
Endavant Catalunya, endavant Països Catalans!
Comments are closed.

Back to Top ↑