Notícies Foto: Discmedi/BlauFoto: Discmedi/Blau

“Un so qui no es gasta” és el debut de Pitxorines

25 març, 2024

Nou joves mallorquines que revisiten el cançoner popular de Mallorca amb una proposta fresca i innovadora.

L’objectiu que les uneix és posar en valor la música popular d’arrel tradicional. Han creat els arranjaments a partir del llenguatge de cadascuna, recopilant, reunint i fusionant les singularitats, varietats i diferències pròpies de les cançons de tradició oral. Aquestes cançons són les que escoltaven de petites i, per això, les connecten tant en l’àmbit personal com professional.

El disc consta de nou cançons, de les que ha hem avançat els senzills “Vou veri vou” i “En Pep no té nas”. Enregistrat, mesclat i masteritzat per Jaume Blàzquez. Producció musical i arranjaments: Pitxorines. Les fotografies són fetes per Gaizka Taro amb càmera analògica de d’ultra gran format, i l’art del disc per Guillem Contestí.

Pitxorines està format per nou joves mallorquines, professionals de la música, que donen una nova vida al cançoner popular mallorquí des d’una proposta fresca i innovadora, amb arranjaments propis que tenen tocs de la música de la qual han begut: tradicional, jazz i clàssica. Combinen les seves veus amb instruments com les xeremies, el flabiol i tamborino, violí, violoncel, flauta travessera, flugel, contrabaix, piano i diferents instruments de percussió.

Pitxorina vol dir “al·lota jove, alegre i falaguera”, una paraula mallorquina en desús emprada sobretot al llevant mallorquí. Així és com es defineixen les 9 músics que formen part d’aquest projecte que van iniciar el gener de 2023 amb un primer concert a S’Escat (Manacor), i ha anat creixent arribant a fer concerts a Catalunya, al Festival Càntut i a la Casa de Menorca, i a diversos pobles de Mallorca, entre ells Sineu, Montuïri, Capdepera o Sa Pobla.
Comments are closed.

Back to Top ↑