Vidres a la Sang: “Estem contents de ser referents per altres bandes mètal cantant en català”

28 gener 2025

La revista Enderrock ha escollit el seu darrer disc, ‘Virtut del desencís’, com a millor disc mètal en català de 2024.

Els amants de la música mètal en català potser no són tan nombrosos com ho poden ser els del rock o l’estesa música urbana, però afortunadament tenen un bon ventall de referents per a seguir i admirar, sigui en directes o discos. Aquest mes de febrer la banda vallesana Vidres a la Sang presenta en públic, per a gaudi dels seus incondicionals, el seu sisè treball,  ‘Virtut del desencís’, després que la revista Enderrock el considerés el millor disc mètal en català de 2024. Amb una clara petjada del poemari de Miquel Martí i Pol, el grup no es desvia del seu segell personal. El seu so ‘death metal’, però, no mor aquí, i asseguren seguir treballant per a futures creacions.

Originària de Terrassa, la banda va néixer el 2002 de la mà d’Eloi Boucherie, qui actualment la lidera, i Carles Olivé, bateria, adoptant el nom d’un llibre de Miquel Martí i Pol, ‘Amb vidres a la sang’. Les referències al poeta no es quedarien aquí: “Donada la nostra poca destresa per escriure textos propis, vam pensar que ens faria de pararaigua per poder fer temes amb convicció”, explica Boucherie en una entrevista a l’ACN.

“A partir d’aquí ja vam anar teixint el nostre petit univers, en el qual més endavant vàrem començar a escriure nosaltres els nostres propis textos”, afegeix el cantant. La seva aposta per introduir el català en els seus temes buscava fugir dels clixés estereotipats que rodegen la música mètal, i on avui dia trobem diversos grups que han seguit els seus mateixos passos, com Udol o Santa Creu.

“Quan vam començar no hi havia pràcticament ningú que ho fes en català, i estem contents d’haver sigut referents també per altres bandes mètal, que encara que potser no haurem estat una influència directa musicalment parlant, sí que ho hem estat per la manera d’obrir-se i expressar-se cap al públic”, afegeix. Pel tipus de música, el públic és molt fidel tant a les novetats discogràfiques que poden produir com per a l’agenda de programacions.

En aquest sentit, reconeixen no tenir-ho tan fàcil com altres estils musicals més populars, com ho pots ser la música urbana, que solen programar en emissores generalistes, i que en els darrers anys s’ha aconseguit fer un forat també en llengua catalana. “El que passa amb aquest tipus de música és que es parla molt d’un mateix, del barri, de la teva gent, i si has parlat en català tota la vida, és la manera d’expressar-te millor”, admet Albert Martí, guitarra del grup.

És, diu, el mateix motiu que va dur a Vidres a la Sang a desenvolupar la seva activitat musical també en català. “Si tu, per fer arribar el teu missatge, ho has de fer amb una llengua que no domines tant com la teva pròpia, al final estàs corrompent la qualitat del que vols fer arribar al teu públic, sobretot si hi ha una cura en el llenguatge, en la manera d’expressar-ho”, afegeix Boucherie.

El darrer treball de Vidres a la Sang, ‘Virtut del desencís’ (Abstract Emotions, Eternal Juggernaut Records, Nafra Records, Negra Nit, Discos Macarras), és el sisè de la banda, i el més aplaudit del seu gènere de l’any 2024 per la revista Enderrock. El defineixen com “una declaració d’intencions” respecte a un estat d’ànima que neix a partir del desencant: “No és simplement un abandó total, sinó que en contraposició hi tenim la paraula de la virtut, i fer virtut a partir d’aquest desencant que ens genera la situació en l’àmbit mundial, que està en un moment de molta polarització i manipulació, tant a escala mediàtica com política”, detalla el líder de la banda.

En el disc hi volen retratar problemes de la quotidianitat personal, des d’una relació profunda d’existència, de l’individu, i que molta gent es pot fer seva. Publicar el seu sisè treball suposa el resultat d’un exercici de constància de ferma convicció que el que fan serveix per reivindicar la cultura pròpia des de l’espontaneïtat i la naturalitat de fer-ho en català. “No des d’un àmbit polititzat, sinó des de l’autenticitat d’una proposta artística que ha anat creixent en simbiosi amb nosaltres mateixos”, afegeix Boucherie.

Celebren, a més, que després de sis discos el seu esforç tingui recompensa més enllà del seu entorn musical proper. “Hem sortit les llistes el diari Ara o el Nacional, i això és sorprenent, també ens van esmentar en la sessió d’investidura de Salvador Illa al Parlament, i de cop i volta dius, ‘hòstia…’”, explica Martí, que reconeix la projecció que va suposar aparèixer com a número 1 del mètal de 2024: “Surts a l’Enderrock i dius ‘perfecte’, però és una revista de música, i nosaltres fem música, però apareixem de cop en mitjans generalistes”.

Aquest impuls també els ha dut a ser esmentats per personatges mediàtics, com la cuinera Maria Nicolau, ser nominats als premis de la Fundació Lluís Llach, o a enregistrar un tema del darrer disc, ‘Màrtirs’, amb Arnau Tordera. “Necessitem més inputs com aquests per fer un pas més endavant pel que fa a notorietat i de normalització d’una música que, ens agradi o no, és molt minoritària”, afegeix Boucherie.

El cantant admet que per edat i recorregut no es podran dedicar exclusivament mai a la música mètal, però que no renunciaran al seu objectiu: “És una música que implica molta energia i molta descàrrega, i en aquest sentit hem de dosificar tots aquests esforços, però seguim mentre el cor ens batega i ens ho demana, intentant fer-nos notar i escoltar, i arribar al públic més ampli possible”.

La presentació de ‘Virtut del desencís’ serà el dia 1 de febrer a les 21.00 h a la sala la Nau de Barcelona, acompanyats a l’escenari d’una altra de la banda capdavantera en el mètal en català com ho són Udol.

Text: Albert Segura/ACN




Comments are closed.

Back to Top ↑