Desestimada la demanda per plagi dels promotors d’Operación Triunfo contra el programa de 3Cat Eufòria
La sentència diu que no s’ha aportat “cap prova” sobre l’autoria de Cruz i Mainat del format televisiu.
La magistrada ha desestimat la demanda per plagi dels promotors d’’Operación Triunfo’, Toni Cruz i Josep Maria Mainat, contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la productora Veranda Media pel programa ‘Eufòria’. En una sentència a la qual ha tingut accés l’ACN, la jutgessa argumenta que no s’ha aportat “cap prova” sobre l’autoria del format d’OT, i que ni Cruz ni Mainat van inscriure’l al registre de la propietat o apareixen com a autors en la ‘Bíblia d’OT’. De fet, segons la jutgessa, no hi ha “cap prova o indici que permeti considerar que es tracta d’una obra ideada o creada” pels demandants, i tampoc consta “en quins percentatges” n’haurien estat autors. La sentència es pot recórrer.
Els fets es remunten al 2023, quan Toni Cruz i Josep Maria Mainat, creadors d”Operación Triunfo’, van presentar una demanda contra la productora d’Eufòria, Veranda TV, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per plagi, en considerar que el talent show emès per TV3 “té massa similituds” amb el format que ambdós van promoure anys enrere. Prèviament, després de la primera temporada d’Eufòria, el 2022, Cruz i Mainat ja havien emès un comunicat en què denunciaven aquestes “similituds”. Cruz i Mainat demanaven una indemnització de 25.000 euros cada un.
La defensa de la CCMA es va basar en tres arguments: en primer lloc, que Mainat i Cruz no podien acusar de plagi als creadors d’Eufòria perquè ells no constaven oficialment enlloc com a creadors d’Operación Triunfo, en segon lloc, a rebatre els arguments que es plantejaven de què un programa i l’altre eren una fotocòpia i, finalment, a argumentar com a gènere televisiu tenien casuístiques molt diferents.
En la seva sentència, la magistrada considera que, un cop analitzades les proves, i feta la vita oral, no hi ha “legitimació activa pels demandats” i desestima el cas “sense entrar en altres qüestions controvertides” com l’originalitat del format OT o el concepte de plagi.
En la sentència, la jutgessa rebutja que es pugui considerar a Cruz i Mainat com a “creadors” d’OT perquè en tot moments se’ls ha conegut com a “productors del programa i executius de Gestmusic, però no com a autors/creadors del format, que és independent de la condició de productor televisiu”. “El fet de ser impulsor o productor d’un programa no converteix, per aquest sol fet, a l’impulsor i productor en el seu creador”, diu la sentència.
Així mateix, estipula que en tot cas, la cessionària exclusiva de tots els drets patrimonials del format OT és Gestmusic Endemol, i no Resent Creatius. Segons diu “no consta” cap reserva de drets d’autor en els dos contractes de llicències entre les empreses, i en tot cas, “només el titular dels drets d’explotació pot accionar en la seva defensa, i en aquest cas el titular (Gestmusic) no és part del procediment”.
“Sent Gestmusic Endemol S.A.U. la cessionària exclusiva de tots els drets patrimonials sobre el format OT, és aquesta la que ostenta legitimació activa per a l’exercici de les accions exercides en la demadna, no Resent Creatius”, apunta.
Tot i que la jutgessa no ha entrat a valorar aquestes qüestions, durant el judici, que va durar un dia, la majoria de pèrits que van intervenir proposats per la defensa van afirmar que hi ha “diferències essencials” entre OT i Eufòria. Tres dels quatre que van declarar van negar que tots dos formessin part del “mateix gènere d’entreteniment” i van subratllar que, mentre que ‘OT’ és una “barreja” entre un reality show i un talent show, ‘Eufòria’ és “clarament” només un talent show.
Text: Redacció/ACN