Segon disc de la Rufaca Folk Jazz Orchestra, “Locus amoenus”
L’àlbum ha estat publicat dins la col·lecció Adep.Cat del segell català independent, dedicada a les músiques tradicionals i del món.
La discogràfica catalana independent Seed Music publica aquesta setmana Locus Amoenus (Adep 015, 2023), el segon disc de la big band d’arrel creada pel compositor, arranjador i trombonista Sergi Vergés que es caracteritza per mesclar la sonoritat d’una big band tradicional amb les melodies pirinenques interpretades pels músics de l’Escola Folk del Pirineu. S’escau que l’àlbum debut d’aquesta formació musical singular, “Beatus ille”, va obrir l’any 2016 la col·lecció del segell Seed Music dedicada a les músiques tradicionals i del món.
En paraules de Sergi Vergés, la idea de Rufaca es va començar a gestar l’agost de 2015, quan se’n va anar a viure a Arsèguel (el Baridà, l’Alt Urgell). “La idea rebia aleshores el nom genèric de Projecte Cadí i havia nascut de les meves classes amb l’Ivan Garriga els tres anys anteriors al Superior del Liceu. La idea seminal consistia a portar a la formació de big band estàndard la música tradicional del Pirineu, i ja vaig sospitar que no seria un projecte qualsevol: seria el meu primer projecte personal, l’estiu que feia 50 i després de dues dècades llargues d’escriure per encàrrec música per a big band”, recorda.
Si bé l’àlbum debut de 2016, publicat amb el títol de “Beatus ille”, es va centrar en les músiques pirinenques, aquest segon volum té un fil conductor molt clar: les danses tradicionals del Pirineu, tot i que no només. És per això que Locus Amoenus ha estat possible gràcies a l’impuls i la complicitat de l’Esbart Català de Dansaires, entitat que ha produït el projecte escènic vinculat al disc i que ha coreografiat les danses enregistrades en aquest àlbum, amb la voluntat de portar-les als escenaris.
Tal i com explica el director musical de l’Esbart Català de Dansaires, Joan Gómez, “Locus Amoenus volia ser el lloc amable on la dansa tradicional dialogués, jugués i experimentés amb la contemporaneïtat. En Sergi Vergés va entendre i compartir ràpidament el que bullia al meu cap. Ha creat un banda sonora perfecta perquè l’Esbart Català de Dansaires pugui ballar la dansa tradicional tal com va ser recollida pels folkloristes, amb el rigor que el seu tarannà i el de l’Anna Bigas (mestra de dansa) sempre fan lluir, i a la vegada perquè en Jacob Gómez (el coreògraf) experimenti amb els futurs ballarins i ballarines de la dansa contemporània que estudien a l’Institut Artístic Oriol Martorell.”
El fundador i director del grup, el músic Sergi Vergés, dirigirà el concert de presentació del disc que tindrà lloc aquest dissabte 28, a les nou del vespre, al Palau de la Música Catalana i en el marc del Festival de Jazz de Barcelona.