Notícies Foto: NPR MusicFoto: NPR Music

Tarta Relena porta el seu folk i cant gregorià en català al Tiny Desk de la nord-americana NPR Music

3 abril, 2024

Marta Torrella i Helena Ros actuen a la prestigiosa sèrie de concerts del programa de ràdio ‘All Songs Considered’.

El duet barceloní Tarta Relena ha exhibit el seu folk i cant gregorià en català al Tiny Desk, la iniciativa musical que promou el programa radiofònic ‘All Songs Considered’ de l’emissora pública nord-americana NPR Music. En una actuació de vint minuts que es pot veure a ‘YouTube’, Marta Torrella i Helena Ros canten algunes de les seves cançons en un escenari format per una taula de treball rodejada de prestatgeries farcides d’objectes. El duet ha deixat, així, la seva petjada folklòrica i catalana en un espai de prestigi mundial que ha vist l’actuació d’artistes com Justin Timberlake, Olivia Rodrigo o C. Tangana, tot prenent el relleu a la cantant de Reus Lau Noah, que el 2019 hi va interpretar en aquesta llengua el tema ‘L’adeu’.

El concert de les cantants a l’emissora nord-americana es pot veure a https://www.youtube.com/watch?v=3lwoczostI0, i en nou hores acumula més de 20.000 visualitzacions.

L’actuació va tenir lloc el 3 d’abril i segons explica Felix Contreras a la descripció del vídeo, la primera impressió que va tenir en veure el duet “va ser un recordatori que la veu humana deu ser l’instrument musical més vell de la humanitat”.

Torrella i Ros van cantar en cinc idiomes, sumant al seu català nadiu l’espanyol, el grec, el llatí i el grec clàssic, tot plegat per “evocar imatges de lírics i vocalistes de segles passats”.

En total van cantar cinc temes, ‘Me yelassan’, ‘Tota pulchra’, ‘El suïcidi i el cant’, ‘Safo’ i ‘Las alamedas’.

Tarta Relena va néixer el 2016 de la mà de Marta Torrella i Helena Ros, dues cantants que exploren ‘a cappella’ diferents estils de músiques vocals amb l’àrea geogràfica del Mediterrani com a context de referència.

El repertori que canten va des de músiques tradicionals fins a músiques d’autor, amb l’experimentació com a bandera i la combinació de tècniques vocals com a motor creatiu.

Als arranjaments de Tarta Relena els timbres de les veus de Torrella i Ros conviuen amb el so sintètic d’instruments i ‘samples’ electrònics.

Text: Redacció/ACN
Comments are closed.

Back to Top ↑